Celebs

De 'generaal' die Miss België groot maakte overleden

De 'generaal' die Miss België groot maakte overleden

Foto: pn

Ze eiste dat haar meisjes tweetalig waren, maar vertikte het Nederlands te spreken. Ze zorgde ervoor dat de winnares een auto kreeg, maar zat zelf altijd op de achterbank. Cécile Muller, de vrouw die Miss België groot maakte, overleed gisteren op 81-jarige leeftijd.

Eén keer durfde Cécile Muller het aan een speech in het Nederlands te geven. De dag erna werd in de Vlaamse kranten schamper gereageerd op het bouwvallige Nederlands van de organisatrice van Miss België. Muller lachte fijntjes toen ze de kranten onder ogen kreeg: 'Als het zo zit, doe ik alles in het Frans.' De anekdote typeert Cécile Muller helemaal: ze was zo rechtlijnig dat een ander er de kriebels van kreeg. Want terwijl zij haar principes had, mochten haar meisjes die niet hebben. Toen Ann Van Elsen in 2002 weigerde als Miss België naar de verkiezing van Miss World in Nigeria te gaan uit protest tegen de steniging van vrouwen, was het kot te klein. Muller stuurde Ann Van Elsen naar het Europees Parlement. 'Daar kun je je standpunt toelichten', zei ze. Ter plaatse moest Ann Van Elsen aanhoren hoe de vice-voorzitter van het Parlement alle missen bedankte die hadden besloten toch naar Nigeria te gaan, Ann Van Elsen incluis. Ann ging uiteindelijk niet, Muller stuurde iemand anders.

De kans is groot dat Cécile Muller met een zweep in de hand op de wereld kwam. Altijd en overal dreef ze haar wil door, al heel vroeg. Toen ze heel jong zwanger werd, rond haar achttiende, weigerde ze te trouwen met de vader van het kind. 'Omdat het een flierefluiter is', zei ze tegen de rechter in een vurig pleidooi. Terwijl haar eigen familie en die van de vader haar op andere gedachten wilden brengen, gaf de rechter haar gelijk: zij kreeg het hoederecht. Later trouwde Muller wel, met acteur en regisseur Richard Muller van wie ze de naam - misschien tegen haar karakter in - bleef dragen. De man overleed lang geleden.

Brand Innovation

Cécile werkte als een bezetene. Ze was persagente toen ze op 22 mei 1967 werd uitgestuurd om een delegatie van Miss Universe op te vangen in Brussel. Een zoethoudertje, want iedereen had de handen vol met de brand in warenhuis Innovation. 'Hou u met die meisjes bezig', was de opdracht. Cécile nam haar taak ter harte en maakte indruk. In 1969 nam ze de teugels van de Miss België-verkiezing in handen.

Dat de teugels strak werden gehouden, is niet overdreven. Muller bewaakte haar verkiezing als een moederkloek. Ze beschouwde de finalistes van Miss België als haar filles, hen mocht niets overkomen. Op buitenlandse reizen moesten de meisjes om tien uur naar hun hotelkamer, twee assistentes dweilden de gangen af om dat te controleren. Eén keer per reis mocht iedereen naar de discotheek. Tot middernacht. Muller stond mee op de dansvloer en ging pas buiten tot alle meisjes geteld waren. Heel af en toe mochten meisjes bij elkaar op de kamer. Dan zette ze een Vlaamse bij een Brusselse: 'Dat is goed voor hun talen.'

Verzorgingstehuis

Muller bouwde Miss België uit tot een machine, een evenement dat op VTM én RTL werd uitgezonden. Die zenders hadden snel door dat Muller met haar finishing school prima materiaal afleverde: heel wat meisjes met kroontjes kwamen op een omroepstoel of hoger terecht. Van de omschrijving 'ex-Miss België' wilde Muller niet horen: 'Miss België is men voor het leven.'

Rond 2003 moest 'de generaal' vaststellen dat de organisatie haar fysiek te zwaar werd. Twee jaar later, na evenveel jaren van onderhandelen, verkocht ze Miss België aan Darline Devos. Niet voor 2,5 miljoen euro zoals wordt gezegd, een half miljoen euro zal dichter in de buurt zijn. Zes maanden lang behandelde ze Darline, die Miss Waregem Koerse organiseerde, als haar secretaresse. Toen moest ze loslaten, iets wat haar verschrikkelijk zwaar viel. Na een mislukte heupoperatie ging het met haar gezondheid bergaf. Ze verbleef jarenlang in een verzorgingstehuis waar ze onder haar voeten kreeg van het personeel omdat ze vriendinnen moules parquées of rauwe mosselen liet meebrengen van de Brusselse Vismarkt. Maandagavond werd Cécile Muller opgenomen in het ziekenhuis na een hersenbloeding. Daar overleed ze gisterochtend op 81-jarige leeftijd. Vrijdag wordt ze gecremeerd in Ukkel.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees