'Vlaamse regering moet eerst eigen problemen oplossen'

'Vlaamse regering moet eerst eigen problemen oplossen'

Didier Reynders Foto: AP

'De Vlaamse regering moet eerst haar eigen problemen oplossen voor ze een grotere rol eist op het Europese toneel.' Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een reactie op de 11 juli-toespraak van minister-president Kris Peeters in De Ochtend op Radio 1.

Vlaams minister-president Kris Peeters eist in zijn 11 juli-toespraak een grotere rol op het Europese toneel. 'In te veel Europese vergaderingen zitten vandaag onterecht federale ministers en diplomaten aan tafel', hekelt hij.

Peeters roept Didier Reynders op de interministeriële conferentie Buitenlands Beleid bijeen te roepen 'om het Samenwerkingsakkoord EU te herzien'.

Reynders lijkt dat idee niet echt genegen. 'Als Vlaanderen meer verantwoordelijkheid wil in Europa moet het ook betalen', zei hij. 'In veel Europese organen zit bovendien geen enkele minister van een deelstaat.'

Peeters wees er daarna op dat de financiering van de Europese Unie voornamelijk met de opbrengsten van de btw gebeurt. 'Als wij daarvoor bevoegd worden, zal ik een deel daarvan afstaan aan de EU', zei de minister-president.

De Vlaamse regeringsleider is naar eigen zeggen niet van plan om te wachten op de staatshervorming om het dossier van de vertegenwoordiging in Europa op tafel te leggen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees