Olieprijs zakt onder 100 dollar per vat

Olieprijs zakt onder 100 dollar per vat

Foto: 1

De olieprijzen zitten opnieuw in dalende lijn nu de Noorse regering de staking in de gas- en oliesector beëindigd heeft. Een vat ruwe olie van de Noordzeesoort Brent voor levering in augustus kost dinsdagochtend 98,62 dollar of 1,7 dollar minder dan daags tevoren.

Een van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) daalde 97 cent tot 85,02 dollar.

De Noorse minister van Werk Hanne Bjurstroem maakte van haar bevoegdheid gebruik om de werknemers in de olie- en gassector te verplichten weer aan het werk te gaan. "Ik moest deze beslissing nemen om Noorwegens vitale belangen te beschermen. Het was geen gemakkelijke keuze, maar ik moest ze maken", klonk het.

Omwille van aanhoudende vakbondsacties hadden de Noorse werkgevers uit de energiesector gedreigd met een 'lock-out' waardoor al het personeel van de offshore-instalies terug naar land zou gemoeten hebben en de productie dus stilgevallen zou zijn. Met die lock-out werd de druk op de regering opgevoerd om actie te ondernemen.

De werknemers in de Noorse offshore oliebranche staakten voor het recht om vervroegd met pensioen te gaan. Maandagavond werden werkgevers en werknemers voor ultiem overleg op het ministerie van Werk ontboden. Kort voor middernacht werd bekendgemaakt dat de vakbondsactie afgelopen is.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees