Ehud Olmert schuldig aan corruptie

Ehud Olmert schuldig aan corruptie

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert (archiefbeeld) Foto: EPA

Gerechtsinstanties in Jeruzalem hebben de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert dinsdag schuldig bevonden aan corruptie in de zaak van het Investeringscentrum waar hij als minister van Industrie en Handel voor verantwoordelijk was. Hij is wel vrijgesproken voor corruptie in de zaken 'Talansky' en 'Rishon Tours'. Dat meldt de Israëlische openbare omroep.

Olmert is schuldig bevonden in de zaak van het Investeringscentrum. Olmert zou in ruil voor steekpenningen ervoor gezorgd hebben dat klanten van zijn zakenpartner Uri Messer leningen konden krijgen.

Daarnaast werd hij wel vrijgesproken in de affaires Talansky en Rishon Tours. In de eerste zaak werd de 62-jarige politicus er onder andere van verdacht illegaal geld te hebben aangenomen van de joods-Amerikaanse zakenman Morris Talansky. Het zou gaan om omgerekend ongeveer 100.000 euro.

In de tweede zaak, 'Rishon Tours', werd hij verdacht van het in rekening brengen van de reiskosten van dienstreizen en fondsenwervingstrips bij verschillende instanties. Het overschot zou hij voor privédoeleinden hebben gebruikt.

De feiten dateren allemaal van zijn periode als burgemeester van Jeruzalem (1993-2003) en later als minister van Handel en Industrie. Hij werd in 2006 premier, maar trad in 2009 af om zich tegen de aanklachten te kunnen verweren.

Of Olmert de gevangenis in moet, is nog niet duidelijk.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees