Brussel vangt drie keer meer asielzoekers op dan Vlaanderen

Brussel vangt drie keer meer asielzoekers op dan Vlaanderen

Foto: Photo News

BRUSSEL - De regio Brussel-hoofdstad vangt 13.710 asielzoekers op, of 12 per duizend inwoners. Dat ligt een stuk hoger dan het nationale gemiddelde van 5,2 asielzoekers per duizend inwoners. Gemeten naar zijn aandeel in de bevolking lijkt Vlaanderen een stuk minder gastvrij dan Wallonië en vooral Brussel. Dat schrijft Le Soir dinsdag.

Met 12 asielzoekers per duizend inwoners vangt het Brussels gewest drie keer meer asielzoekers op dan Vlaanderen (minder dan 4 asielzoekers per duizend inwoners).

Om het evenwicht in inspanningen te herstellen, zou Brussel een maximum van 6.000 asielzoekers mogen opvangen, tegenover 14.000 nu. Voor Vlaanderen bedraagt het plafond 33.000 asielzoekers, tegenover de huidige 25.000.

"We moeten wel nuanceren binnen eenzelfde regio", zegt socioloog Jan Hertogen. "Zo heeft de provincie Antwerpen 6 asielzoekers per duizend inwoners, of meer dan het Waalse en nationale gemiddelde."

Op de 57.000 asielzoekers die in 2011 ingeschreven werden in België, zitten er zo’n 24.000 in de collectieve opvangcentra. Steden en gemeenten die een opvang- of transitcentrum hebben, verschaffen proportioneel meer onderdak aan asielzoekers. Herbeumont leidt de rangschikking met 239 asielzoekers per duizend inwoners. Negenendertig steden en gemeenten vangen geen enkele asielzoeker op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees