De knelpunten van de kleinhandel: is het loon het grootste struikelblok?

De knelpunten van de kleinhandel: is het loon het grootste struikelblok?

Foto: jobat.be

Ook de zelfstandige kleinhandel krijgt het steeds moeilijker om personeel te vinden. Unizo-topman Luc Ardies schreef daarom een handleiding met advies voor het werven en motiveren van personeel. Opvallend: de lage lonen in de sector hoeven voor Ardies geen doorslaggevend probleem te zijn. De vakbonden denken daar toch anders over.

Kleinhandelaars kunnen volgens Ardies wel wat begeleiding gebruiken in hun zoektocht naar werkkrachten, al was het maar omdat ze die zoektocht in de meeste gevallen zélf uitvoeren. ‘Onderzoek leert dat kleinhandelsondernemingen zelden beroep doen op rekruteringsbureaus’, zegt Ardies. ‘Ze gaan zelf op zoek naar geschikte kandidaten.’

Op zich is dat niet zo gek, betoogt Ardies. ‘In kleine ondernemingen is het contact tussen werkgever en werknemer veel directer dan in grote bedrijven. Er ontbreekt als het ware een managementlaag. Dat betekent natuurlijk ook dat het goed moet klikken tussen de werkgever en de werknemer, met wie hij dagelijks intensief samenwerkt. Bovendien moet die werkkracht niet alleen met zijn baas maar ook met de klanten overweg kunnen. In de concurrentie met groothandels, internetwinkels en discounters is klantvriendelijkheid en gedegen service net het domein waarop de kleinhandelaar nog het verschil kan maken. 

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees