Tachtig 'vrijwillig beklaagden' in aardappelproces

Tachtig 'vrijwillig beklaagden' in aardappelproces

Europarlementariër Bart Staes (Groen). Foto: sdl

WETTEREN - Tachtig personen willen vrijwillig verschijnen als beklaagde in het zogenaamde 'aardappelproces'. Dat laat de Field Liberation Movement weten.

Meer dan tachtig personen willen vrijwillig als beklaagde verschijnen in het proces tegen 11 'veldbevrijders' die vervolgd worden voor een actie in Wetteren. Donderdag dienen hun advocaten een aanvraag in. Het is een première in de rechtsgeschiedenis.

Onder meer europarlementslid Bart Staes (Groen), Hans Lammerant (Vredesactie), Louis De Bruyn (Wervel) en filosofe Isabelle Stengers lichten de actie donderdag om 13 uur toe aan de hoofdingang van het Brusselse justitiepaleis. Onder de vrijwillige beklaagden bevinden zich onder meer boeren, milieu-activisten en academici.

'De ’vrijwillige verschijners’ verklaren dat zij op diverse manieren hebben bijgedragen aan de grote aardappelruil van 29 mei 2011 in Wetteren', aldus de beweging. 'De rechter moet nu bepalen of de tachtig toegelaten worden tot het proces dat op 15 januari 2013 wordt voortgezet.'

Signaal

Met de actie willen de vrijwilligers een signaal geven dat de elf beklaagden deel uitmaken van een brede sociale beweging tegen ggo’s. 'Actie voeren voor duurzame landbouw is geen criminele daad', luidt het. 'De aanklacht van bendevorming is bijzonder ondemocratisch en samen met vele anderen steunen we een duurzame boerenlandbouw zonder ggo’s.'

De Field Liberation Movement benadrukt dat acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals in Wetteren, 'legitiem' zijn 'en de democratie bevorderen'. Volgens hen staat de aardappelproef 'in schril contrast met de publieke opinie', is de maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie 'uiterst miniem' en is er ongerustheid over de onafhankelijke wetenschap 'die zich ten dienste stelt van het bedrijfsleven'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees