14 jaar cel voor oorlogsmisdadiger Lubanga

De voormalige Congolese militieleider Thomas Lubanga Foto: reuters

Tijdens een publieke zitting is dinsdag de voormalige Congolese militieleider Thomas Lubanga door het Internationaal Strafhof (ICC) in het Nederlandse Den Haag veroordeeld tot 14 jaar cel. De zaak-Lubanga is de eerste waarin het ICC, in werking sinds 2003, uitspraken doet.

Lubanga stond terecht voor het ronselen en het gebruik van kindsoldaten tijdens de burgeroorlog in de Democratische Republiek Congo in 2002 en 2003. Aanklager José Luis Moreno Ocampo vroeg dertig jaar opsluiting voor Lubanga, maar uiteindelijk werd het veertien jaar.

De rechters hielden voor de ex-militieleider rekening met 'verzachtende omstandigheden'. Ze erkenden zijn 'voortdurende samenwerking met het Hof tijdens de hele procedure' en 'de houding van de beschuldigde die onderhevig was aan een constante en ongerechtvaardigde druk'.

De tijd die Lubanga sinds 2006 in voorhechtenis spendeerde, zal van de straf worden afgetrokken.

Lubanga pleitte zelf onschuldig op zijn proces, dat startte op 26 januari 2009. De verdediging heeft nu dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen, te tellen vanaf het moment dat Lubanga kennis zal nemen van de vertaling van de tekst in het Frans.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees