Turtelboom: 'Bijsturen rapport was fout signaal'

Turtelboom: 'Bijsturen rapport was fout signaal'

Foto: Dieter Telemans

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) twijfelt niet aan de onafhankelijheid van de Hoge Raad voor Justitie. Ze betreurt wel dat het rapport over de zaak Ronald Janssen werd bijgesteld door mensen die het onderzoek niet zelf gevoerd hebben.

De Hoge Raad voor Justitie, die controle uitoefenen op de werking van de justitie, ligt onder vuur. Ze vindt dat het parket geen fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Maar er klinkt kritiek, onder meer van SP.A-kamerlid Renaat Landuyt, omdat er verschillende versies van haar rapport bestaan.

Turtelboom begrijpt de kritiek, zei ze vanmorgen op Radio 1. 'Je kan zeggen dat er juridisch-technisch geen fout is gemaakt. Maar het is een heel fout signaal als er twee versies van het rapport circuleren waarvan de ene versie komt uit de onderzoekscommissie - de leden die het dossier zelf onderzocht hebben - waarin staat dat het onderzoek hier en daar beter zou gekund hebben, terwijl de andere versie door de algemene vergadering - waarvan 28 van de 44 leden het onderzoek niet hebben gedaan - werd bijgesteld.

Onafhankelijk

Turtelboom stelt de onafhankelijkheid van de Hoge Raad echter niet in vraag. 'Het zou niet goed zijn als de regering hier een vinger in de pap zou hebben.' De onafhankelijkheid is net de sterkte van onderzoekscommissies, vindt ze.

'Hier kun je zeggen dat de onafhankelijkheid gebruikt is geweest om van de eerste fase naar tweede fase het onderzoek bij te sturen. En dat is geen goede zaak geweest. Vooral omdat het door mensen is gebeurd die het onderzoek zelf niet hebben gevoerd.'

Voorstel

De minister werkt daarom aan een voorstel om de werkwijze van de Hoge raad voor Justitie op twee manieren bij te stellen.

1. Alleen de leden van de Hoge Raad van Justitie die het onderzoek doen, zullen in de toekomst bepalen wat in het onderzoeksrapport zal staan. En dus niet meer algemene vergadering van de Hoge Raad. Want alleen zij hebben alle stukken bestudeerd.

2. De Hoge Raad kan momenteel alleen een onderzoek doen als volledige gerechtelijke onderzoek is afgelopen. In de toekomst moet dat ook tijdens het onderzoek al kunnen. Om lessen te trekken moet het einde van het onderzoek niet worden afgewacht. Bovendien moeten de Hoge Raad voor Justitie en het Comité P ook samen aan een onderzoek kunnen werken. Dat is nu wettelijk nog niet mogelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees