Steeds meer gepensioneerden hebben gemengde loopbaan

Steeds meer gepensioneerden hebben tijdens hun loopbaan zowel als werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar gewerkt. Om hen beter te kunnen helpen, werken de verschillende pensioendiensten nu nauwer samen in vernieuwde kantoren.

Uit het jaarverslag van de Rijksdienst voor Pensioenen blijkt dat het aantal gepensioneerden met een gemengde loopbaan op vijf jaar tijd met tien procent steeg.

Omdat hun pensioen onder verschillende stelsels valt, hebben ze vaker vragen. Om die makkelijker te kunnen beantwoorden, verbouwt de RVP alle regionale kantoren. Overal komt er een pensioenpunt, dat mensen van de verschillende diensten herbergt.

'Mensen moeten niet de dupe worden van de complexiteit van hun pensioendossier. Door in alle kantoren van het land de verschillende diensten nu samen te brengen, worden de mensen niet langer van het kastje naar de muur gestuurd', zei minster van Pensioen Vincent Van Quickenborne (Open VLD), bij de voorstelling van het RVP-jaarverslag in het vernieuwde kantoor van de pensioendiensten in Antwerpen.

Naast een betere dienstverlening via nieuwe kantoren wil hij verder inzetten op informatisering. Via www.pensioenaanvraag.be kunt u sinds vorig jaar via de computer een pensioenaanvraag indienen. En de website MyPension.be, waar mensen hun pensioengegevens kunnen raadplegen, is volgens Test-Aankoop een van de meest gewaardeerde overheidssites.

Lager pensioen voor vrouwen

Het gemiddeld werknemerspensioen bij mannen bedraagt ongeveer 1.403,34 euro, bij vrouwen is dat slechts 821,35 euro. Dat komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken en kortere loopbanen kennen. Minister Van Quickenborne wil vrouwen sensibiliseren over de gevolgen van korter en deeltijds werken voor het pensioen.

Door de vergrijzing neemt het aantal gepensioneerden almaar toe. Vorig jaar waren er 5 procent 'nieuwe' gepensioneerden, mensen die voor het eerst een pensioen uitgekeerd kregen. De kostprijs van de pensioenen ligt nu al boven de 30 miljard euro per jaar.

Om het systeem betaalbaar te houden, was de doorgevoerde pensioenhervorming die ons langer doet werken zeker nodig, benadrukte Van Quickenborne nog eens. Op termijn, vindt de minister, zou iedereen een aanvullend pensioen moeten hebben. 'Dat zou zorgen voor een pensioencomfort.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees