Pinkpop-organisator: 'In de toekomst rook- en alcoholverbod op festivals'

Pinkpop-organisator: 'In de toekomst rook- en alcoholverbod op festivals'

Foto: EPA

Pinkpop-organisator Jan Smeets liet in mei al van zich horen met radicale wijzigingen voor festivals. Hij eiste toen dat er avondklokken werden ingesteld op Europese festivals en wilde de maximale lengte van een festival bijstellen naar drie dagen. Nu komt hij met nieuwe voorspellingen. 'In de toekomst zal er een totaal rookverbod gelden op festivals en zal alcohol drinken wellicht ook niet meer kunnen', aldus Smeets in een interview met hln.be.

 Jan Smeets gaat er in een interview met de krant van uit dat festivals over een paar jaar volledig 'clean' zullen zijn. Hij vermoedt dat roken op de festivalweide in de toekomst verboden zal zijn, omdat politici dat zullen eisen. 'Er gaan zo veel mensen dood door roken dat politici dat zullen inzien en festivals rookvrij zullen maken'.

Weg met roken en blowen

De Pinkpop-organisator vindt dat overigens geen slecht idee, schrijft hln.be. 'Op festivals in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland is roken al verboden, waarom hier niet? We zullen op Pinkpop experimenteren met een rookvrije zone om na enkele jaren wellicht over te schakelen naar een algemeen rookverbod', meldt Smeets daarover aan hln.be

Op die manier wordt ook een joint opsteken, een typisch fenomeen op zomerfestivals, ook voorgoed verleden tijd. 'Het is slechts een kleine minderheid die blowt op festivals, en dat is deels de schuld van de Nederlandse overheid. Het jarenlange gedoogbeleid was een foute beslissing', vindt Smeets. Hij vermoedt dat politici over enkele jaren gelijk met een rookvrij ook een drugsvrij festival zullen eisen. 

En alcohol dan?

Ook de typische bekertjes met bier of wijn ziet Smeets verdwijnen. 'Polsbandjes zullen je leeftijd verraden. Daardoor zullen alle minderjarigen die bier bestellen geweigerd worden', steekt Smeets van wal. 'Maar als politici alcohol volledig willen bannen zal ik me verzetten. Want dan krijg je mensen die zich buiten het festivalterrein bezatten en stomdronken op het festival aankomen', aldus de Pinkpop-organisator.

Smeets reageert

Amper een dag na de onthullingen van Smeets door hln.be, reageerde de Pinkpop-organisator op de website van het festival. 'Sta je daar op Roskilde een babbeltje te doen met vier Vlamingen, nemen die dat gesprek ongevraagd op en blijken ze ook nog eens journalisten te zijn. Ze maken er een smeuig verhaal van maar ik benadruk dat ik alleen een voorspelling gedaan heb van wat gaande is in deze wereld. Ik bepleit niks!', aldus Smeets.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees