Kofi Annan: 'Iran moet deel uitmaken van oplossing voor Syrië'

Kofi Annan: 'Iran moet deel uitmaken van oplossing voor Syrië'

Syrië-gezant Kofi Annan en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi in Teheran. Foto: afp

Internationaal Syrië-gezant Kofi Annan vindt dat Iran deel moet uitmaken van de oplossing voor het conflict in Syrië. Dat heeft hij dinsdag in Teheran gezegd.

Volgens Kofi Annan, die met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi sprak, wil Teheran helpen het conflict in Syrië op te lossen. Het conflict zou volgens activisten sinds vorig jaar al aan zeventienduizend mensen het leven gekost hebben.

'Ik geloof erin dat Iran een positieve rol kan spelen en daarom deel moet uitmaken van de oplossing voor de Syrische crisis', aldus Annan. Hij zei dat Iran medewerking heeft aangeboden, maar gaf daar verder geen details over.

'Onverstandige bemoeienis van anderen'

Salehi zei op zijn beurt dat Teheran de rechten van de Syrische bevolking steunt, maar tegen militair ingrijpen is. De minister gaf buitenlandse mogendheden de schuld van het steeds verder escalerende geweld.

'Helaas is de situatie in Syrië nog steeds kritiek vanwege de onverstandige bemoeienis van anderen', klonk het. 'Verdere escalatie moet worden voorkomen. Dat zou niemand in de regio ten goede komen.'

Twijfels

Iran is een trouwe bondgenoot van het regime van de Syrische president en voorziet het land al jaren van politieke en militaire steun. De Syrische oppositie heeft een rol voor Iran in het conflict daarom al van de hand gewezen. Ook andere partijen, zoals de Verenigde Staten, hebben zo hun twijfels bij de intenties van Iran.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees