Schmallenbergvirus over hoogtepunt heen

Schmallenbergvirus over hoogtepunt heen

Foto: wim kempenaers

Het schmallenbergvirus, dat eind vorig jaar opdook in België, is over zijn hoogtepunt heen. Het aantal besmette bedrijven neemt nog nauwelijks toe. Dat werd vernomen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De economische schade van het virus bleef beperkt, voegt Boerenbond toe.

Volgens de recentste gegevens werd het schmallenbergvirus vastgesteld op 576 bedrijven (407 rundveebedrijven, 167 schapenbedrijven en twee geitenbedrijven). Dat zijn er amper veertig meer dan twee maanden geleden.

'Het virus is over zijn hoogtepunt heen', bevestigt een woordvoerster van het FAVV. 'Dat komt omdat het kalverseizoen bij de runderen voorbij is.' Omdat veel dieren ondertussen immuniteit hebben opgebouwd, zou het virus de komende jaren minder aanwezig moeten zijn.

Schade beperkt

De economische schade van het virus bleef beperkt, luidt het bij Boerenbond. 'Bij de rundveehouderij was de economische impact héél beperkt', zegt een woordvoerster. Bij schapen was er iets meer impact, maar daar gaat het vooral over hobbyisten.

'Het schmallenbergvirus heeft gelukkig niet dezelfde omvang aangenomen als het blauwtongvirus', besluit zowel FAVV als Boerenbond. Het blauwtongvirus, dat in 2007 zijn hoogtepunt kende, leidde tot duizenden dode dieren en tientallen miljoenen euro's schade. In februari van dit jaar werd België officieel vrij van blauwtong verklaard.

Het schmallenbergvirus werd in november 2011 in Duitsland ontdekt. Bij schapen geeft een besmetting bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder (onder andere koorts, geen eetlust) en verdwijnen ze na enkele dagen. Het vaccin tegen het virus is nog niet beschikbaar. Het is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees