Vakantie

Zo respecteer je het milieu op vakantie

Zo respecteer je het milieu op vakantie

Foto: Shutterstock

Je computer vergeten uitschakelen als je op reis vertrekt, je afval zorgeloos dumpen onderweg of halflege bierblikjes achterlaten op het strand... Het spreekt voor zich dat deze manier van reizen weinig respectvol is voor het milieu. Wij overlopen stap voor stap hoe je op een ecologische manier reist, zonder te moeten inboeten aan ontspanning.

- Zorg dat alle elektronische huishoudtoestellen afgesloten zijn en trek hun stekker uit het stopcontact. Zo verbruiken ze helemaal niets terwijl je weg bent.

- Reis licht met het vliegtuig. Hoe zwaarder je koffers zijn, hoe meer brandstof het vliegtuig nodig heeft en hoe meer CO2 er zal uitgestoten worden tijdens de vlucht.

- Neem je vertrouwde beautyproducten niet mee in je toilettas. Deze creëren afval ter plaatse. Kies liever voor miniflacons van eco-labels. Deze breken makkelijk af en zijn dus minder belastend voor het milieu.

- Ga je op reis met de wagen, beperk dan je snelheid. Als je een snelheid tussen de 110 en 120 kilometer per uur aanhoudt, produceer je minder uitlaatgassen. Daarnaast kan je tot vijf liter benzine uitsparen op een traject van zo’n 500 kilometer.

- Vergeet airco. Airconditioning zorgt ervoor dat je tussen de 10 en 15 procent meer brandstof verbruikt en dus meer uitlaatgassen verspreidt. Kies voor de old-school aanpak en zet de ramen van de wagen open voor wat afkoeling.

- Reis bij voorkeur met de trein. Dit is immers een milieuvriendelijker vervoermiddel in vergelijking met het vliegtuig of de auto. Bovendien komt het ook goedkoper uit als je je zitjes vroeg genoeg boekt.

- Opteer voor hotels met een eco-label. Deze houden nauwkeurig in het oog dat er zo weinig mogelijk water, zeep en licht wordt verspild.

- Neem steeds een klein plastic zakje mee om je afval in te deponeren. Houd het bij tot je een vuilnisbak tegenkomt. Lege blikjes, snackverpakkingen of kauwgommen horen echt niet thuis op straat of op het strand.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees