Nog geen reden tot bezorgdheid over einde wereld in 2012

Nog geen reden tot bezorgdheid over einde wereld in 2012

Foto: rr

Het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties stelt het land gerust over het einde van de wereld en de apocalyps, die door New Age-groepen verkondigd worden. Op dit moment zijn er nog geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, klinkt het.

'Een van de laatste voorspellingen baseert zich op een verkeerde interpretatie van een Maya-kalender uit de pre-Columbiaanse beschaving', zegt het Adviescentrum. Daardoor werd 21 december 2012 als nieuwe datum van de 'ultieme crash' naar voor geschoven.

Vragen

Vorig jaar kreeg het Centrum ongeveer 750 vragen, waarvan ongeveer 11 procent over organisaties die ideeën van de apocalyps en het einde van de wereld verkondigen. De meeste van die vragen werden door de pers en de autoriteiten gesteld, zegt IACSSO-directeur Eric Brasseur. Een klein deeltje komt ook van het publiek.

'Ik denk niet dat het een grote vrees van de bevolking is. Maar de mediatisatie van het onderwerp, zoals films en artikels in de pers vorig jaar en dit jaar, brengt vragen met zich mee', aldus Brasseur.

Geen tekenen

Het IACSSO meldt nog dat, ook al zijn er op dit moment geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, het centrum de activiteiten van de groepen met veel aandacht opvolgt.

Op die manier bestudeert het centrum de risico's van collectieve zelfmoorden of bedreigingen voor mens en maatschappij.

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees