Peeters niet te spreken over 'beledigend taalgebruik' Reynders

Peeters niet te spreken over 'beledigend taalgebruik' Reynders

Vlaams minister-president Kris Peeters. Foto: BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft tijdens zijn 11 juli-toespraak uitgehaald naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Die had gezegd dat 'Vlaanderen eerst zijn eigen problemen moet oplossen voor het een grotere rol op Europees niveau eist'. In dat verband had Peeters het over 'beledigend taalgebruik'. Met uitspraken over de splitsing van BHV oogstte de minister-president ook boegeroep.

Vandaag riep minister-president Kris Peeters op om meer Vlaamse excellenties te laten optreden op Europees en internationaal niveau. Dat gebeurt nu wel, maar enkel voor Onderwijs en Cultuur. Peeters wil dat uitbreiden naar Financiën, Economie en zelfs Buitenlandse Zaken.

In zijn 11 juli-toespraak ergerde Peeters zich aan de uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hierover. Peeters bestempelde de uitspraken van de MR-politicus als ronduit 'beledigend taalgebruik voor Vlaanderen'. 'Reynders weigert om de realiteit te aanvaarden', aldus Peeters.

Applaus en boe-geroep voor Peeters

Peeters had ook een scherpe waarschuwing over voor de federale regering om de overdracht van bevoegdheden, zoals die voorzien zijn in de zesde staatshervorming, niet te laten aanslepen. In 2014 moet dit proces wat Peeters betreft, rond zijn. Peeters oogstte hiermee het nodige applaus.

Toen hij in de verf wou zetten dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst geweest is, zonder toegevingen aan Wallonië en zonder een uitbreiding van Brussel, werd hij echter getrakteerd op boe-geroep van achter in de zaal.

Peeters benadrukte bovendien dat de staatshervorming 'geen einddoel' mag zijn. Het is echter een stap naar 'een confederaal model voor ons land', aldus Peeters.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees