Gebouw is na 22 jaar aan grondige renovatie toe

Zwembad VUB gaat anderhalf jaar dicht

Zwembad VUB gaat anderhalf jaar dicht

Het bad wordt vanaf 2014 gesloten. Foto: dbb

Brussel -

De tienduizenden gebruikers van het VUB-zwembad mogen beginnen uitkijken naar een nieuw onderkomen. Wellicht in mei 2014 gaat het gebouw voor anderhalf jaar dicht. Renovatiewerken ter waarde van 3 miljoen euro moeten het bad een nieuw leven geven.

Pech voor de 72.000 studenten, scholieren en buurtbewoners die jaarlijks op de VUB-campus in Elsene gaan zwemmen. 22 jaar nadat het zwemcomplex met karakteristiek houten plafond werd geopend, dringen grondige renovatiewerken zich op, aan het hele gebouw.

‘We hebben experts op bezoek gehad’, zegt diensthoofd Beweging en Sport Dirk Van de Wiele. ‘Zowat alles - het dak, de wand, de vloeren en de badkuip - moet onder handen genomen worden. Er is ons op het hart gedrukt dat we het geen jaren meer mogen uitstellen.’

De goedkoopste oplossing is het gebouw platgooien of er een sportzaal van te maken. De VUB heeft dat ook overwogen, maar gaat nu toch voor de duurste optie: er zal 3 miljoen euro geïnvesteerd worden om het zwembad te behouden. ‘Geen gemakkelijke keuze’, benadrukt Van de Wiele. ‘De VUB kan maar een derde zelf betalen. Er zijn nu subsidiedossiers ingediend bij de Vlaamse overheid, de VGC en het Brussels Gewest. We hopen ook op steun van een gemeente als Oudergem. Die heeft zelf geen zwembad en zou in de problemen komen als wij wegvallen. Een derde deel van het geld willen we bijeenkrijgen door prefinanciering van de vaste gebruikers.’

Het begin van de werken voorziet hij in mei 2014. Als alles goed gaat, zou het bad weer kunnen openen in september 2015. Veertig (voornamelijk Nederlandstalige) clubs, scholen en groepen zullen intussen elders aan de slag moeten. Van de Wiele: ‘Gelukkig is het zwembad van Elsene hier in de buurt, maar ik weet niet of iedereen daar terecht zal kunnen. Naar Vlaamse normen telt Brussel nu al te weinig zwemwater. Wij voelen ons maatschappelijk zeer betrokken en zullen er daarom alles aan doen om de werken te laten opschieten. Elf jaar sluiten zoals met het zwembad van Ganshoren gebeurd is, dat lijkt me verschrikkelijk.’ Na renovatie zal het 25-meterbad weer 20 jaar lang gebruikt kunnen worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio