Werkgroep onderzoekt sanering Molse Nete

Werkgroep onderzoekt sanering Molse Nete

Greenpeace plaatste vijf jaar geleden al een waarschuwingsbord voor de verhoogde radioactiviteit. Foto: mto

Mol/Geel -

Een werkgroep zal zich binnenkort inzetten voor de sanering van de Molse Nete. Het oeverslib van de Nete is radioactief en vervuild met zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Al meer dan vijftig jaar wordt er afvalwater van nucleaire bedrijven geloosd in de Molse Nete. De lozingspijp mondt uit op de grens van Mol-Ezaart en Geel.

In 2007 liet milieuorganisatie Greenpeace stalen van het oeverslib onderzoeken. Volgens dat onderzoek was er een verhoogde radioactieve straling in het slib. Zo bevatte het slib elementen die normaal niet in de natuur voorkomen, zoals onder meer het isotoop americium-241. Los van het nucleaire is het oeverslib ook vervuild met zware metalen zoals cadmium, lood en kwik.

Hoewel er geen acuut gevaar is, plaatsten Greenpeace en het Kempens Forum voor Atoomstop aan de Molse Nete een waarschuwingsbord voor omwonenden en voorbijgangers. De discussie rond de sanering van het vervuilde slib bleef lange tijd aanslepen, maar nu komt er volgens het Kempens Forum voor Atoomstop schot in de zaak.

‘Aanvankelijk schoven de bevoegde instanties de hete aardappel naar elkaar door. Nu hebben onder meer de burgemeesters van Mol en Geel en de bevoegde instanties ingestemd met de oprichting van een werkgroep.’

‘Die werkgroep zal dan binnenkort uitzoeken hoe de oevers het best worden gesaneerd en hoe het zal worden bekostigd’, vertellen Lea De Groof en Jan Claes van het Kempens Forum voor Atoomstop.

Een gelijkaardig initatief heeft resultaat geboekt voor de sanering van de Winterbeek in Tessenderlo. ‘Daar zou de sanering in 2017 starten.’

‘Voor de Molse Nete wil ik ervoor zorgen dat het sneller gaat’, zegt De Groof.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio