N70 urenlang volledig afgesloten

Bliksem haalt slagbomen neer aan overwegen

Melsele -

Door een blikseminslag waren woensdagmiddag vier spoorwegoverwegen in Melsele urenlang defect. De slagboom bleef er naar beneden en de N70 werd in beide richtingen afgesloten. Waar mogelijk liet de politie bussen en ander verkeer door. De hinder duurt zeker tot deze ochtend.

Een seinhuisje van de NMBS in de buurt van de Pauwstraat werd tijdens een onweer om 14.40 uur getroffen door een blikseminslag. Meteen vielen op vier vlakbij gelegen oversteekplaatsen van zowel passagiers- als goederenlijnen de slagbomen naar beneden. Vanaf dan was het aan de N70, in de Pauwstraat en de Hennenstraat aanschuiven geblazen.

De N70 moest door de defecte spoorwegovergangen urenlang worden afgesloten tussen de park en ride-zone en de Burggravestraat. De spooroverweg mocht er alleen maar door bussen, fietsers en voetgangers worden genomen. Bestuurders werden omgeleid via de E34 of E17.

Vertragingen

‘Dit is een uitzonderlijke situatie’, zegt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel dat de spoorweginfrastructuur beheert. ‘Door de blikseminslag werden verschillende seinen grondig verstoord. Het treinverkeer liep vertragingen tot een kwartier op. De treinchauffeurs moesten stapvoets de getroffen spooroverwegen voorbijrijden en claxonneren.’

Op een aantal van de defecte spoorwegoverwegen die bestemd waren voor goederenverkeer, lieten de spoorwegpolitie en de politie gecontroleerd verkeer over in een richting.

Boodschappen sjouwen

Karolien Van Overtvelt uit de Parmastraat en haar twee kinderen Quinten en Silke stonden met zakken volgeladen met boodschappen aan de overweg in de Pauwtraat.

‘We deden boodschappen voor de blikseminslag’, vertelt de vrouw. ‘We wilden terugkeren met de auto, maar toen konden we de overweg vlakbij ons huis niet meer over. Daardoor sjouwden we onze inkopen maar te voet over de sporen.’

Om 17.40 uur waren de spoorwegovergangen aan de passagierstreinlijnen hersteld.

De spoorwegovergang op de N70 in Melsele kon nog niet worden hersteld. De hele nacht en wellicht nog deze ochtend wordt eraan gewerkt. Verkeer moet tussen de slagbomen navigeren. Treinen (op de goederenlijn) moeten traag voorbijrijden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio