FDF provoceert met folders op Vlaamse feestdag

Beloning voor wie leeuwenvlag uithangt

Beloning voor wie leeuwenvlag uithangt

Bloemen voor wie een leeuwenvlag uithangt op 11 julie: een nieuwe traditie. Foto: idh

BEERSEL/HALLE/SINT-PIETERS-LEEUW/ROOSDAAL -

De viering van de Vlaamse feestdag bleef in het Pajottenland grotendeels beperkt tot het uithangen van leeuwenvlaggen en een dagje vakantie van de gemeentediensten. De meeste gemeenten hadden hun officiële viering al afgelopen weekend gehouden.

Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Dilbeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Ternat..: in al die gemeenten klonken de officiële redevoeringen naar aanleiding van 11 juli het voorbije weekend al. Gooik, Lennik en Roosdaal organiseren op zaterdag 14 juli nog een gezamenlijk feestje. Vanaf 18 uur wordt dan gezongen op de Markt van Lennik en is er een optreden van Willy Sommers.

Alleen Beersel gaat er prat op om elk jaar op 11 juli zelf een Vlaams feestje te bouwen. Dat deed de gemeente ook nu weer met een samenzangmoment met verschillende koren uit Beersel, onder begeleiding van Kris Baert.

Helaas moest het sfeervolle evenement vanwege het wispelturige zomerweer van de groene grasvelden in het Rondebosdomein uitwijken naar cultuurcentrum De Meent. Burgemeester Hugo Casaer (CD&V) alludeerde in zijn toespraak op de recente commotie rond de mogelijke komst van een moskee in Lot.‘

‘We blijven ijveren voor een Vlaamse en gastvrije gemeente waar iedereen rechten en plichten heeft en waar we hetzelfde respect van anderen vragen voor onze cultuur als wij hebben voor de hunne’, aldus de burgemeester.

Nog in Beersel deelden militanten van het FDF gisteren pamfletten uit waarin ze bijkomende rechten voor Franstaligen eisten in Beersel en de Vlaamse rand. Ze eisen onder meer eigen cultuurcentra, sportaccommodatie, eigen verenigingen en aansluiting bij de pas opgerichte Fédération Wallonie-Bruxelles.

Toen het Vlaams Belang de militanten met de pamfletten betrapte, werd de politie erbij gehaald omdat het volgens het Vlaams Belang om opruiing ging.

In Halle hield het stadsbestuur een openluchtbioscoop in het Warandepark waar de Vlaamse film Hasta la Vista op de affiche stond. Een paar honderd mensen kwamen kijken.

In heel wat gemeenten trokken Vlaamse militanten de straat op om die inwoners te belonen die zich de moeite hadden getroost een Vlaamse leeuwenvlag uit te hangen. In Sint-Pieters-Leeuw trok N-VA de straten op met plantjes als beloning.

In Beersel gebeurde dat met abdijbier door het Vlaams Belang. Jong N-VA Zenneland nam de Zennevallei voor zijn rekening en brouwde als presentje voor de eigenaars van Vlaamse leeuwenvlaggen een eigen bier: Zennenat.

In Roosdaal trok Linda Vanden Eede op pad met gele bloemen voor al wie een leeuwenvlag uithing. In één ervan zat een kopspeld. Wie de roos met de speld terugbezorgt, krijgt een fles champagne.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio