Mitsubishi verkoopt NedCar voor 1 euro

Mitsubishi verkoopt NedCar voor 1 euro

Foto: EPA

De Japanse autobouwer Mitsubishi verkoopt de autofabriek NedCar aan VDL Groep, een fabrikant van onder meer bussen uit Eindhoven. Daarover is een principeakkoord bereikt. Bij Nedcar in Born, net over de Nederlandse grens, werken ook Belgen.

Het was al langer bekend dat VDL kandidaat-overnemer was voor Nedcar. Mitsubishi verkoopt de fabriek in Born voor 1 euro en gaf aan dat er geen banenverlies op zal treden. Voor Mitsubishi zelf houdt de verkoop een verlies van 28 miljard yen (bijna 290 miljoen euro) in voor het boekjaar 2012-2013.

Een woordvoerster van Nedcar benadrukte woensdagochtend dat er op verschillende vlakken nog verder onderhandeld moet worden, en dat de zaak alleen doorgaat als alle betrokken partijen hun handtekening onder het principe-akkoord zetten. Toch spreekt ze van 'Hartstikke mooi nieuws'. Ze geeft aan te 'vertrouwen op een goeie afloop'.

BMW

Mitsubishi produceerde in Born de Colt en de Outlander, maar zag daar geen toekomst meer in. De fabriek leek te moeten sluiten, totdat VDL zich meldde. Het nieuw te vormen bedrijf VDL-NedCar heeft ook de eerste klant al gevonden: maandag liet de Duitse constructeur BMW weten dat het Mini's wil laten bouwen in de fabriek.

Tijdelijk werkloos
 

De 1.500 medewerkers van NedCar komen binnenkort tijdelijk thuis te zitten, maar ze krijgen hun salaris doorbetaald totdat het nieuwe bedrijf opengaat. Naar verwachting gebeurt dat eind 2014. Vakbonden en VDL hebben daar maandagavond afspraken over gemaakt.
 
Mijnsluitingen


Het huidige NedCar begon in 1967 als gloednieuwe fabriek van DAF voor de productie van personenauto's, in Born opgetuigd ter compensatie van de mijnsluitingen. Sindsdien zijn in Born meer dan 4,5 miljoen auto's geproduceerd en 18 nieuwe modellen geïntroduceerd.

Roeselare

VDL Groep is ook in België actief, als eigenaar van het busbedrijf Jonckheere in Roeselare. Dat busbedrijf is 130 jaar oud en gold als één van de oudste carrosseriebouwers in Europa. In 1998 werd het overgenomen door het Nederlandse VDL. Nedcar is geen rechtstreekse concurrent van de vestiging in Roeselare.


 

 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees