Burgemeester Vorst begrenst gevangenisbevolking

Burgemeester Vorst begrenst gevangenisbevolking

Foto: BELGA

VORST - De burgemeester van Vorst, Magda De Galan (PS), heeft woensdag verordend dat de bevolking van de gevangenis in Vorst begrensd wordt. De maatregel gaat ten laatste in op 29 augustus.

De gevangenisadministratie mag nog maximaal twee gedetineerden per cel onderbrengen in de vleugels C en D, waar de gevangenen momenteel met drie leven in cellen van 9 m2. In de vleugels A en B, waar gedetineerden geen lavabo of toilet hebben, mag de administratie nog maximaal één gedetineerde onderbrengen.

De gevangenis van Vorst is al langer overbevolkt. In maart verbleven er 739 gedetineerden, terwijl er maar plaats was voor 402. Momenteel zijn er 682 gedetineerden opgesloten, van wie 122 op een matras op grond slapen.

De Galan zegt dat ze de bevoegde overheden wil aanzetten snel de juiste beslissingen te nemen, in het bijzonder tijdens het begrotingsconclaaf dit weekend. Volgens De Galan is de overbevolking een ernstige inbreuk op de fundamentele rechten van de gedetineerden en de cipiers. De Galan noemt de gevangenis 'een ontwikkeld land als België onwaardig'.

De burgemeester bezocht de gevangenis op 28 maart, 18 april, 28 juni en 10 juli. Ze alarmeerde ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) over de ernst van de situatie.

De gevangenisadministratie zegt dat ze de verordening aandachtig gaat bestuderen. De woordvoerder, Laurent Sempot, weet niet hoeveel gedetineerden zullen moeten overgebracht worden naar andere gevangenissen, omdat het aantal gedetineerden constant evolueert. Hij kan evenmin kwijt naar welke gevangenissen ze zullen gebracht worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees