De meeste media-aandacht ging naar.... Yves Leterme

De meeste media-aandacht ging naar.... Yves Leterme

Yves Leterme schudt handjes met Ieperlingen op verkiezingsdag in juni 2010. De camera waakt. Foto: © Marc Herremans - Corelio

Federale politici krijgen veel meer media-aandacht dan hun collega’s die actief zijn op het Vlaamse niveau. Dat blijkt uit een scriptie aan de Universiteit Antwerpen. Yves Leterme spande de kroon in de periode 2003-2011.

Studente politieke communicatie Alex Van Damme bouwde haar onderzoek op rond een hitparade van de twintig politieke functies die tussen 2003 en 2011 de meeste spreektijd hebben gekregen op de journaals van VTM en VRT.

Daaruit blijkt dat de media-aandacht voor politici grotendeels wordt bepaald door de functies die zij bekleden, stelt ze vast. 'Zo gaat de premier lopen met bijna een tiende van de totale spreektijd voor Belgische politici. Regeringsleden zijn samen een kwart van de tijd aan het woord. Hoe lager de politieke functie, hoe kleiner het aandeel in het nieuws.'
 
Tijdens de langdurige regeringsonderhandelingen na de federale verkiezingen van 2007 en 2010 was de media-aandacht over de verschillende politieke functies anders verdeeld. De premier moest aan spreektijd inboeten ten voordele van de verkiezingsoverwinnaars van dat moment. Ook partijvoorzitters kregen veel meer spreektijd dan in ‘reguliere’ periodes, aangezien zij mee onderhandelen over een nieuw regeerakkoord.

Dat federale politici nog steeds veel meer aan het woord zijn dan Vlaamse is een eigenaardige vaststelling in tijden waarin er steeds meer bevoegdheden worden overgedragen aan de deelstaten. Het Vlaamse bestuursniveau is wel aan een inhaalbeweging begonnen. Zo krijgt de minister-president bijna twee keer zoveel spreektijd als acht jaar geleden.

Een andere vaststelling uit de scriptie is dat politici in problemen ook erg nieuwswaardig zijn. Politieke berichtgeving focust immers steeds meer op conflictsituaties. Zo kreeg Yves Leterme enorm veel media-aandacht tijdens de Fortis-affaire en was Karel De Gucht niet van het scherm weg te slaan gedurende de heisa rond het migrantenstemrecht.

Dit zou voor een deel kunnen verklaren waarom het federale bestuurniveau nog steeds veel meer in het nieuws komt dan het Vlaamse. Vlaanderen heeft immers ‘zachtere’ bevoegdheidsdomeinen en daar vindt bovendien geen clash tussen taalgemeenschappen plaats, aldus de onderzoekster.

Verder blijkt uit de resultaten dat een politica met dezelfde functie minder spreektijd krijgt dan een politicus. Geen enkele vrouw haalt de top-tien van politici die de voorbije acht jaar de meeste spreektijd hebben gekregen.

De top-10 tussen 2003 en 2011

1 Yves Leterme
2 Guy verhofstadt
3 Kris Peeters
4 Karel De Gucht
5 Bart De Wever
6 Patrick Dewael
7 Elio Di Rupo
8 Johan Vande Lanotte
9 Didier Reynders
10 Bart Somers

 
 

Corrigeer

MEER NIEUWS