Muziekrobots en naaktdanseressen

Muziekrobots en naaktdanseressen

Godfried-Willem Raes bij zijn ‘virtuele instrumenten’. Foto: dodi

Gent -

Al jaren bouwt Godfried-Willem Raes, hoofddocent aan het Gentse muziekconservatorium, de meest vreemde muziekautomaten. Bij Stichting Logos ontwikkelde hij een regiment akoestische ‘robots’. Zijn ‘virtuele instrumenten’ zijn klassieke piano's, orgels, drums, saxofoons, tuba's of xylofoons. Tijdens de Gentse Feesten zal het indrukwekkende 50-koppige robotorkest ten dans spelen, maar dat is niet alles.

‘De muzikale robots worden vergezeld van vijf naakte dansers en danseressen’, zegt Helen White van Logos. ‘Zij zullen rond de machines dansen en via sensoren zullen de robots die bewegingen vertalen in klanken. Als de dansers hurken, zullen ze trager en lager spelen. Wordt er gewelddadig rondgesprongen, dan zullen de instrumenten vlugger en hoger spelen. De muziek is reeds vooraf gecomponeerd, maar door de verschillende dansbewegingen zal de muziek live gemanipuleerd worden.’

Op die manier ontstaat een spectaculair interactief muziektheater met een unieke samensmelting van menselijke expressie en mechanische precisie. En waarom de dansers naakt zijn? Een soort van artistiek purisme? ‘Neen, gewoon omdat de sensoren dan beter werken’, klinkt het bij Logos.

Je kunt bij Logos ook een expo bezoeken met muziekdozen en een interactieve klanktafel.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio