Bouwverlofactie in teken van veiligheid

Aantal ongevallen op bouwwerven daalt

Aantal ongevallen op bouwwerven daalt

Naast een flinke maaltijd kregen de bouwvakkers ook een T-shirt met opschrift 'stevig gebouwd'. Foto: rgg

Bilzen/Hasselt -

Voor het vierde jaar op rij organiseert de Confederatie Bouw Limburg, naar aanleiding van het bouwverlof een ludieke 'bouwverlofactie'. Dit jaar staat het initiatief in het kader van veiligheid op de werf.

De mensen van de bouw kunnen op het einde van deze week genieten van een welverdiende vakantie tijdens het bouwverlof. Maar vooraleer het werk werd stopgezet, wilde de Confederatie Bouw Limburg enkele bouwbedrijven bedanken met een stevig ontbijt. ‘Dit jaar stond de bouwverlofactie in het teken van de veiligheid op een werf’, zegt Liesje Vandyck, communicatieverantwoordelijke van de Confederatie Bouw Limburg.

‘Aangezien de aannemers de jongste jaren meer en meer inspanningen leveren om de veiligheid van hun arbeiders op de werf te garanderen, wil de Confederatie Bouw Limburg hen hiervoor bedanken. Het aspect van veiligheid wordt door sommige aannemers nog wel eens verwaarloosd. Dit is niet alleen te wijten aan onvoldoende externe ondersteuning in preventie, maar ook aan het moedwillig besparen op veiligheid om onder de prijs te kunnen werken.’

‘We willen wel benadrukken dat het minimaliseren van de risico's op het vlak van veiligheid in de bouwsector geen sinecure is. Dit komt doordat een werf een zeer atypische werkplaats is. Een werf is namelijk onderhevig aan voortdurende veranderingen, zoals wisselende weersomstandigheden en een veranderende werkomgeving. Daarbij komt nog dat werven worden betreden door verschillende instellingen wat, in vergelijking met een gewone werkvloer, natuurlijk risico's met zich meebrengt. Deze risico's op de werf beperken, vraagt om een creatieve aanpak. Gelukkig is de bouwsector op dit vlak op de goede weg.’

Dat blijkt onder meer uit een studie van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) waarbij blijkt dat het aantal ongevallen tijdens de laatste tien jaar daalt. Het aantal ongevallen in de bouwsector bedroeg in 2001 nog 28.290 ongevallen, terwijl dit aantal in 2010 zakte naar 19.384 ongevallen. In de privésector was er wel een stijging van bijna zes procent.

De Confederatie Bouw Limburg bezocht uiteindelijk drie werven in Limburg van bouwbedrijven die het afgelopen jaar het veiligste waren, met andere woorden, die het minst aantal arbeidsongevallen op de werf hebben gehad. Het ging om de bouwbedrijven Driesen uit Overpelt, Vandereyt uit Hasselt en Huygen Vanende uit Hasselt. Naast een flinke maaltijd kregen de bouwvakkers ook een T-shirt met opschrift ‘stevig gebouwd’.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio