Te gast bij Vlaamse Diabetes Vereniging aan Ottergemsesteenweg

Prinses blaast kaarsjes uit

Op de schoot bij de prinses. Foto: fvv

Gent -

Prinses Mathilde nam gisteren in Gent deel aan een spelvoormiddag met kinderen met diabetes. Ze maakte er ook een voorleesmoment mee en liet samen met de kinderen witte ballonnen op.

Prinses Mathilde bracht een bezoek aan de hoofdzetel van de Vlaamse Diabetes Vereniging aan de Ottergemsesteenweg. De vereniging bestaat 70 jaar en vraagt bij die gelegenheid bijzondere aandacht voor diabetes type 1.

‘Dat is een vorm van diabetes waarbij de cellen in de pancreas die de insuline aanmaken, afsterven en vernietigd worden’, legt professor Keymeulen, voorzitter van de vereniging uit. ‘We stellen vast dat die vorm van diabetes almaar meer voorkomt bij jongeren. Ook al zijn er dat maar 1.800 per jaar, we vinden het belangrijk dat de maatschappij aandacht heeft voor dit probleem.’

‘Prinses Mathilde was heel geïnteresseerd in het onderwerp’, aldus burgemeester Daniël Termont, die een gesprek tussen prinses Mathilde en een aantal ouders van kinderen met diabetes type 1 meemaakte. Ze stelde concrete vragen en verplaatste zich in de situatie van die ouders, die hun eigen voedings- en leefgewoonten moeten aanpassen omdat hun kind diabetes heeft.’

Prinses Mathilde praatte vooral ook met de kinderen zelf, onder meer over de speciale vakanties die voor de kinderen georganiseerd worden. Een van de mooiste momenten was toen prinses Mathilde de zesjarige Ayman het kroontje dat hij zelf gemaakt had, opzette.

De prinses nam ook een kindje op de schoot om samen met de andere kinderen de kaarsjes van de niet-eetbare verjaardagstaart uit te blazen, en liet daarna samen met de kinderen witte ballonnen de lucht ingaan.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio