Artsen terug aan de slag na Tanzaniaans avontuur

Tien leerboeken voor honderd twintig leerlingen

Tien leerboeken voor honderd twintig leerlingen

De aankomst van de artsen en de jeep in het ziekenhuis werd op zang en dans onthaald. Foto: kcl

Boechout -

Drie artsen in spe die tijdens hun vakantie aan ontwikkelingshulp deden in Tanzania, zijn sinds deze week opnieuw in België.

In juni trokken Toon Van Genechten, Sam Proesmans (Boechout) en Ben Gys (Geel) naar Tanzania om er een tot ziekenwagen omgebouwde Jeep Cherokee af te leveren in het ziekenhuis waar Tanya Van Braekel meewerkt aan de uitbouw van een kinderafdeling.

De jonge artsen ondervonden veel problemen om de ziekenwagen van de boot te krijgen in Dar Es Salaam: douaniers noch havenpersoneel aanvaardden dat de wagen werd ingevoerd om humanitaire redenen.

‘Uiteindelijk hebben we twee dagen vertraging opgelopen en 7.500 euro moeten betalen om taksen, invoerrechten en verzekering in orde te brengen’, legt Sam Proesmans uit.

‘Bovendien hadden we de wagen volgestouwd met medisch materiaal dat we van donoren, artsen en ziekenhuizen meekregen. Toen de wagen aan wal stond, bleek dat alles wat enige waarde had en een groot deel van het materiaal verdwenen te zijn’, zegt hij ontgoocheld.

Het gezelschap vertrok vandaar richting Arusha. Ze hadden op voorhand een aantal Vlamingen gecontacteerd die actief waren in de ontwikkelingssamenwerking.

Schoolbibliotheek

‘We maakten zo kennis met verschillende facetten van ontwikkelingshulp. Een schoolproject dat werd opgevolgd door een Vlaamse ngo, zag er voorbeeldig uit. Amper een kilometer verder lag een vergelijkbare school - zonder ngo-ondersteuning - waar 120 leerlingen in één klas het met tien leerboeken moesten doen. We hebben daar een boekenrek geïnstalleerd en boeken en tijdschriften achtergelaten voor de uitbouw van een schoolbibliotheek. Opvolging van dergelijke projecten is het grote probleem: men moet een hele generatie het belang laten inzien van zulke onderneming, anders sterft het een stille dood’, besluit Proesmans.

Goeroe

Tegen de grens met Kenia zagen ze hoe een goeroe de lokale bevolking ertoe aanzette om thee te drinken als alternatief voor HIV-remmers of medicijn tegen kanker.

"Schrijnend. Tanya Van Braekel wordt in het ziekenhuis met de gevolgen ervan geconfronteerd. Het is een ziekenhuis met honderd bedden en één arts: waanzin!" vertelt hij.

Met hun jeep kunnen patiënten nu naar grotere ziekenhuizen gebracht worden.

Intussen lopen de drie opnieuw stage in de afdeling psychiatrie en in chirurgie in eigen land.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio