Sam Gooris en Sandra Kim op Bal National

Mosselen met friet eten op Vossenplein

Mosselen met friet  eten op Vossenplein

Burgemeester Thielemans stelde gisteren de affiche voor. Foto: dbb

Brussel -

De tiende editie van Bal National wordt een klepper. Niet alleen staan er populaire zangers als Sam Gooris en Sandra Kim op het programma, er wordt voor het eerst ook groots mossel-friet-diner georganiseerd. Er worden 15.000 mensen verwacht.

Het Bal National op de vooravond van de nationale feestdag is een vaste waarde sinds 2003. Het volksfeest werd georganiseerd omdat Albert II toen tien jaar op de troon zat en is sindsdien steeds groter geworden.

Maar liefst 15.000 feestgangers worden dit jaar verwacht, als er geen ‘drache national’ is zoals vorig jaar.

‘We hebben voor de tiende editie extra ons best gedaan’, zegt burgemeester Freddy Thielemans.

De affiche is een mix van vaste waarden en nationale vedetten geworden. Opener is net als vorige keer Unik Party, dat de toeschouwers aan het dansen wil krijgen.

Tegen 20.30 uur neemt Sam Gooris de fakkel over en nog een uur later betreedt Songfestivalwinnares Sandra Kim het podium.

Dé opvallende sfeermaker is traditioneel de Brusselaar Lange Jojo, die ooit een wereldhit scoorde met We are the Champions. The Kings of Pop ten slotte is de herrijzenis van The Magical Flying Thunderbirds, goed voor meer dan een uur bekende hits. Swa en Berre praten de groepen op hun onnavolgbare manier aan elkaar.

Om het feest wat langer te laten duren, is er deze keer bovendien een Resto National op het plein op de nationale feestdag zelf. Voor 21 euro zal er op de nationale feestdag zelfs mosselen met friet geserveerd worden op het plein. Er wordt in tachtig tafels voorzien waarin in shifts van 640 personen gegeten kan worden.

Burgemeester Thielemans hoopt dat het een feest van nationale eenheid wordt. ‘Iedere Brusselaar en iedereen die van België houdt is welkom. Ik hoop dat er zowel Vlamingen en Walen zullen zijn, als toeristen en eurocraten’, zegt hij.

Ook wordt het opnieuw uitkijken naar prins Laurent. Die komt al jaren naar het Bal National en was vooral vorig jaar een opgemerkte gast omdat hij op het officiële défilé van aan het Koninklijk Paleis toen niet welkom was.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio