Gierige Nederlanders stranden voor Luxemburgse grens

Gierige Nederlanders stranden voor Luxemburgse grens

Foto: Thierry Lefèvre

De Nederlandse reisbijstandsorganisatie ANWB heeft een opmerkelijke waarschuwing voor Nederlandse vakantiegangers die goedkoop willen tanken in Luxemburg. 'Neem een jerrycan met reservebrandstof mee, dan val je niet stil voor de grens.'

Jaarlijks stranden honderden Nederlanders nét voor de Luxemburgse grens, waar ze hoopten goedkoop te tanken.

Ze vergeten daarbij al eens naar hun brandstofmeter te kijken of wagen het erop dat ze de grens nog wel halen. Het cliché van gierige Nederlanders lijkt zo de waarheid te worden.

ANWB raadt reizigers aan een jerrycan met reservebenzine mee te nemen. Al moet je ook daarmee opletten. 'Eén à  2 liter benzine is geen probleem', zegt Joni Junes van de VAB. 'Als je meer vervoert, dan ben je bezig met het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. En daar moet je een vergunning voor hebben.' Deze regel is bepaald door Europa en geldt dus ook in Nederland en Luxemburg.

De ANWB verwacht ook deze zomer veel Nederlanders die willen profiteren van de goedkopere Luxemburgse benzineprijzen. Daarom raadt de organisatie reizigers aan tijdig te tanken. De besparing op benzinekost, zo'n 25 euro, weegt niet op tegen het oponthoud en de kans op schade aan de auto, aldus de ANWB.

Een tussenkomst van de Belgische VAB is voor buitenlanders een dure zaak. 'Wie geen lid is, moet 145 tot 181 euro voor een depannage betalen', zegt Junes.

Caravan doet zuipen

Het aantal tankstations langs de snelweg in het zuiden van België is vrij beperkt. 'Bovendien is niet elke vakantieganger zich ervan bewust dat een zwaar bepakte auto meer brandstof verbruikt', staat verder nog te lezen in het advies van de ANWB. 'En dan hebben we het nog niet over een caravan of aanhangwagen die achter de auto hangt.'

Bij Touring kennen ze het fenomeen. 'In 2011 hebben we ruim tweeduizend Nederlanders geholpen', zegt Danny Smagghe. 'Twintig procent, een vierhonderdtal, viel stil in de grensstreek rond Luxemburg. Dat zijn vaak mensen die goedkoop willen tanken.' Bij de ANWB kregen ze in de zomer 66 oproepen van gestrande benzinejagers.

Corrigeer

NIEUWS