Curieus lanceert toeristische wegwijzer

Handig boekje laat je rondneuzen in Ronse

Handig boekje laat je rondneuzen in Ronse

Curieus Ronse pakt uit met een boekje die je de stad laat ontdekken. Foto: credit

Ronse -

De sociaal-culturele vereniging Curieus stelt het boekje ‘Neuzen in Ronse' voor. Het is een wegwijzer doorheen Ronse voor toeristen en Ronsenaars.

‘We gingen niet over een nacht ijs’, vertelt de voorzitter van Curieus Ronse, Julien Vandenhoucke. ‘We hebben een heleboel straffe verhalen, uitmuntende sporters, kunstenaars, bekende Ronsenaars, maar ook gewone Ronsenaars aan het woord gelaten.

Bankjesroute

Het resultaat is een originele toeristische wegwijzer voor in de B&B’s en hotels. Tegelijkertijd willen we ook de Ronsenaar hun eigen stad leren herontdekken. Door te werken aan dit boekje ben ik veel zaken over mijn stad te weten gekomen die ik voordien niet wist. Vaak heb je de blik van een buitenstander nodig om de schoonheid van je eigen stad te zien.’

Een van de nieuwigheden die Curieus uitdacht is de Bankjesroute. ‘De klassieke stadsbanken verloederen langzaam’, zegt Vandenhoucke. ‘Toch bewaren ze een verborgen schat aan herinneringen. Vrienden delen er verhalen, prille koppeltjes geven er hun eerste zoen, grootouders kijken waakzaam en trots naar hun spelende kleinkinderen. Wij willen dit soort weelderig kapitaal maximaliseren. We hopen dat onze speciaal voor Neuzen in Ronse gecreëerde Bankjesroute een stap in die richting is.’ Neuzen in Ronse stelt ook enkele bekende Ronsenaars voor.

‘Zo heb je Ephrem Delmotte, de getalenteerde muziekpedagoog, componist en beiaardier, die ook een geliefd volksmens was’, legt Curieus uit.

‘Hij zal voor eeuwig en altijd herinnerd worden als initiatiefnemer en bezieler van de Bommelsfeesten. Daarnaast passeren ook minder bekende, maar niet mindere opmerkelijke Ronsenaars de revue. Kinesist Bernard Vandevelde bijvoorbeeld. Hij is de steun en toeverlaat voor onze nationale voetballers De Rode Duivels. Of Serge Plume, een internationaal jazztrompettist. Hij werkte samen met namen als Joe Cocker, Lionel Richie en Simple Minds. Samen met het Brussels Jazz Orchestra rijfde hij een oscar binnen voor de soundtrack van de film The Artist.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio