Nieuwe verkeerscirculatie wordt na zomervakantie ingevoerd

Tacambaroplein wordt volwaardige rotonde

Het Tacambaroplein wordt een grote rotonde met langs beide kanten perrons voor de bussen van De Lijn. Foto: pdv

Oudenaarde -

De herinrichting van het Tacambaroplein is de eerste concrete uitvoering van het Oudenaardse mobiliteitsplan. Het Tacambaroplein wordt een rotonde en een belangrijk knooppunt voor de bussen van De Lijn.

In een eerste fase zijn momenteel de werken gestart voor de heraanleg van de parkeerplaatsen aan de kant van het Sint-Bernarduscollege. Het verkeer richting stadscentrum moet er over een versmalde rijstrook. De heraanleg van het Tacambaroplein past in de uitvoering van het mobiliteitsplan dat onder andere ook de herinrichting van de Markt omvat. Het Tacambaroplein wordt heringericht als een volwaardige rotonde en als een belangrijk knooppunt voor de bussen van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn. De werken zullen ongeveer 600.000 euro kosten.

Het herinrichtingsplan komt tegemoet aan de verzuchtingen van vooral de winkeliers van de Nederstraat die klagen over het drukke busverkeer in hun winkelstraat. ‘De bushaltes op de Markt blijven nog behouden maar het aantal bussen van De Lijn dat nog de Markt zal aandoen, wordt zowat gehalveerd’, licht schepen van Mobiliteit Richard Eeckhaut (CD&V) toe. ‘Bepaalde lijnen worden naar het Tacambaroplein verplaatst. De nieuwe inrichting voorziet daarom in de aanleg van twee volwaardige perrons met een lengte van 60 meter langs beide zijden van het plein. Bij het ontwerp is ook rekening gehouden met de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en slechtzienden. Het Stationsplein blijft uiteraard wel het centrale knooppunt van De Lijn.’

Start in september

De verkeerscirculatie op het Tacambaroplein wijzigt volgens het principe van een rotonde, met twee rijbanen vanuit de Beverestraat richting Hoogstraat en een rijbaan vanuit de Nederstraat tot aan de Gevaertsdreef. De westzijde van het Tacambaroplein, dit is de kant van het Sint-Bernarduscollege, wordt ook heringericht als plein. Richard Eeckhaut: ‘Dit plein zal via een nieuw aan te leggen toegangsweg ontsloten worden. Op enkele parkeerplaatsen na zal op en rond het Tacambaroplein het aantal parkeermogelijkheden wel behouden blijven. Het is in elk geval de bedoeling dat zeker de nieuwe verkeerscirculatie al met de start van het nieuwe schooljaar in september wordt ingevoerd. Of dan ook het Tacambaroplein zelf zal afgewerkt zijn, is nog niet zeker.’

Omdat het herinrichtingsproject zich in het historisch centrum van de stad situeert, is gekozen voor kleinschalige materialen uit natuursteen. Er komen ook zitbanken en fietsenstallingen. Het schepencollege heeft intussen ook beslist om de kasseien van de Nederstraat opnieuw aan te leggen. Een timing voor deze werken is nog niet afgesproken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio