'Jasper was in de fleur van zijn leven'

'Jasper was in de fleur van zijn leven'

Foto: *

AARSCHOT - Ongeloof en verdriet gisteren bij de scouts van Aarschot, waar ze amper kunnen vatten wat er met hun scoutsmakker Jasper Vaassen (17) gebeurd is. De jongeman werd tijdens een bergbeklimming op kamp in Slovakije getroffen door een blikseminslag. 'We zijn geschokt. Jasper was in de fleur van zijn leven. Het was nog zijn bedoeling om leider worden', klinkt het aangeslagen. De scoutsgroep onderbreekt het kamp en komt vandaag terug naar huis.

Verscheurd van verdriet, zijn ze bij de scouts van Aarschot. Niemand kan begrijpen dat Jasper, die over enkele weken achttien zou worden, op zo'n ongelukkige, en bovenal tragische manier, om het leven kwam.

'Het was echt verschrikkelijk hard om te horen dat Jasper niet meer leeft. We zijn gewoon geschokt. Jasper was in de fleur van zijn leven. Gelukkig zijn we een hechte groep, zodat we dit samen kunnen verwerken. Maar makkelijk is het niet. En het was nog zo Jasper zijn bedoeling om leider te worden', klinkt het aangeslagen.

Laatste kamp samen

Nét daarom moest het ook een fantastische week worden voor de Jin-groep van de scouts van Aarschot. Het was hun laatste kamp samen, nog voor ze zélf in de leiding zouden staan. Samen met acht andere scoutsmakkers en vier leiders trok Jasper Vaassen daarom op buitenlands kamp naar Slovakije.

Afgelopen dinsdag zaten ze op een camping in Stara Lesna, een dorpje pal in het Tatra-gebergte. Een ideale uitvalsbasis om de dag nadien de klim te maken naar de top van het gebergte, op zo'n 2.400 meter hoogte.

Tijdens die trip was het woensdag aanvankelijk zelfs prachtig weer. Maar iets na 14 uur sloeg het in Slavkovsky Stit plots helemaal om. De scoutsgroep was aan het afdalen toen het zwaar begon te regenen, te waaien en te onweren. En toen sloeg het noodlot toe: Jasper, die iets voorop liep, werd getroffen door een blikseminslag. Hij zakte ineen en bewoog niet meer. 'Hij was bewusteloos. De anderen hebben hem nog proberen te helpen en wij hebben hem nog een uur lang gereanimeerd. Maar hij is helaas overleden', zegt Marek Rigda, een lokale reddingswerker.

Echte pleziermaker

De scoutsmakkers van Jasper werden na het ongeval opgevangen door de politie. Die bracht hen naar een hotel waar ze de nacht konden doorbrengen. De thuisgebleven scoutsleiding begon intussen de familie en vrienden van de scoutsgroep te verwittigen over wat er gebeurd was. Alleen Jaspers moeder, die in het buitenland zat, bleek erg moeilijk te bereiken en was gisteravond - tot zover bekend - nog altijd niet op de hoogte.

Ook bij vrienden van Jasper, die niet in de scouts zitten, sijpelde het nieuws pas later op de dag door. 'Ik kon het niet geloven', zegt zijn beste vriend Thomas. 'Jasper was nog maar net afgestudeerd. We hadden onlangs nog samen het eindejaarsbal gevierd. En nu dit', zegt hij aangeslagen. 'Jasper was een heel sociale kerel, een echte pleziermaker ook. Maar wel iemand met een mening, die wist wat hij wou.'

Samen terug

Een grote groep scoutsleden zakte gistermiddag nog af naar hun lokalen in Aarschot. Ze vielen elkaar in de armen en probeerden het verdriet samen te verwerken. 'We hebben er alles aan gedaan om iedereen zo goed en zo snel mogelijk op te vangen. Wie dat wenst, krijgt ook psychosociale bijstand', zegt Christophe Lambrechts, verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

De overkoepelende scoutsorganisatie bekommerde zich gisteren ook de hele dag over de repatriering van de twaalf scoutsleden uit Slovakije. 'We zijn erin geslaagd om een regeling uit te werken waarbij de groep samen terugkomt en bij aankomst verder wordt begeleid.'

Vandaag vertrekt de scoutsgroep eerst naar Bratislava en uiteindelijk nemen ze in Wenen het vliegtuig terug naar België. Het lichaam van Jasper Vaassen is nog niet vrijgegeven en wordt dus pas later gerepatrieerd.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio