Staatssecretaris Crombez ontkent massaal zwartwerk bij steuntrekkenden

Staatssecretaris Crombez ontkent massaal zwartwerk bij steuntrekkenden

Foto: *

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) ontkent dat 43 procent van de mensen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering bijklust in het zwart. Hij reageert daarmee op conclusies die N-VA-parlementslid Nadia Sminate gisteren trok op basis van de RIZIV-cijfers, maar die conclusies zijn volgens Crombez wat kort door de bocht.

'Eerst en vooral werd er slechts een derde van de steuntrekkers gecontroleerd en gaat slechts een deel van de pv's over zwartwerk, dat precieze cijfer hebben we niet', reageert Crombez op Radio 1. 'Bovendien controleren we heel gericht waardoor fraude sneller aan het licht komt. Daarnaast controleren ook andere diensten op zwartwerk en worden de gegevensdatabanken vaker naast elkaar gelegd'. Volgens Crombez is het hoge cijfer dan ook hieraan te wijten.

N-VA-Kamerlid Sminate noemt de 43 procent 'niet de kern van de zaak' maar blijft erbij dat er veel te weinig controles worden uitgevoerd. 'Zo lang de staatssecretaris niet inzet op de verhoging van de efficiëntie van de inspectiediensten, blijft de deur voor uitkeringsfraude wagenwijd openstaan', klinkt het.

Over de verschillende gegevensdatabanken die ingezet worden om de fraude te bestrijden heeft Sminate grote twijfels: 'De essentie van zwartwerk is immers dat het geen officiële sporen nalaat', laat ze weten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees