Peugeot-Citroën schrapt 8.000 banen

Peugeot-Citroën schrapt 8.000 banen

Foto: rr

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën schrapt achtduizend banen in Frankrijk. De grootste klap is voor de fabriek in Aulnay, bij Parijs. Die gaat in 2014 dicht, waardoor drieduizend mensen hun baan verliezen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Over mogelijke gevolgen voor België kon donderdag nog niets vernomen worden.

De grootste Franse autobouwer maakte in het eerste kwartaal een nettoverlies bekend, zonder er een exact bedrag op te kleven. Er wordt wel een courant bedrijfsverlies van 700 miljoen euro verwacht. PSA Peugeot Citroën verwacht een terugval van de Europese automarkt met 8 procent in 2012.

De groep stelt in een persbericht dat 1.500 werknemers van de vestiging in Aulnay een andere post binnen het bedrijf krijgen, de andere helft zou dan in de regio bij andere bedrijven tewerkgesteld worden. De productie van de Citroën C3, momenteel verdeeld over de fabrieken van Aulnay en Poissy, verhuist integraal naar Poissy.

De reorganisatie treft ook de vestiging in Rennes met een 'herstructurering' van 1.400 banen op een totaal van 5.600, aldus het persbericht. In de fabriek worden de Peugeot 508 en Citroën C5 en C6 vervaardigd.

De groep, die te lijden heeft onder de krimpende Europese automarkt, snoeit ook in het personeel buiten productie. Het gaat daarbij om 3.600 banen over het geheel van de Franse vestigingen, via een vrijwillige vertrekregeling. Donderdagochtend worden de vakbondsafgevaardigden geïnformeerd over de maatregelen, die de operationele kasstroom tegen eind 2014 in evenwicht moeten brengen.

De Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault noemde de aankondiging donderdag alvast een 'echte schok'. Hij onderstreepte dat de Franse regering op 25 juli een steunplan voor de autosector dient voor te stellen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees