Japanse centrale bank ontgoochelt door rente te handhaven

De Japanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land onveranderd gelaten op een bandbreedte van 0 tot 0,1 procent. De rente in het land staat als sinds eind 2008 op dit lage niveau.

Ook de omvang van het economisch steunprogramma van 70 biljoen yen (bijna 720 miljard euro) bleef ongewijzigd.

De centrale bank meldde ook dat de Japanse economie, de op twee na grootste in de wereld, langzaam een gematigd herstel begint te laten zien. Voor het huidige fiscale jaar, dat loopt tot maart 2013, wordt rekening gehouden met een groei van 2,2 procent. Volgend jaar zou de groei nog 1,7 procent bedragen.

Nikkei

Toch zorgde de boodschap voor ontgoocheling op de beurzen.  De beurs van Tokio is donderdag met 1,48 procent gedaald, Bij sluiting stond de Nikkei 225-index van sterwaarden 130,99 punten lager op 8.720,01. De brede Topix van alle aandelen uit de eerste tabel verloor 1,29 procent of 9,80 punten tot 747,49.

Korea

De Zuid-Koreaanse centrale bank heeft donderdag wel haar belangrijkste rentevoet laten dalen van 3,25 naar 3 procent. Het is de eerste renteknip sinds februari 2009.

De beslissing, die de economie van het land moet ondersteunen, was niet verwacht. De centrale bank verwijst onder meer naar verslechterende indicatoren in de Verenigde Staten, de blijvend zwakke economische prestaties in de eurozone en de vertragende groei in de opkomende landen.

Zuid-Korea is de op drie na grootste economie van Azië. De regering rekent voor dit jaar op een groei van 3,3 procent.
 


 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees