Ratko Mladic opgenomen in ziekenhuis

Ratko Mladic opgenomen in ziekenhuis

Ratko Mladic in het Joegoslaviëtribunaal. Foto: © AP

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij tijdens een zitting op zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal had verklaard zich onwel te voelen. Dit heeft een woordvoerster van het tribunaal bekendgemaakt.

Woordvoerster Nerma Jelacic zei dat de 70-jarige Mladic bij het tribunaal door een verpleegkundige was onderzocht en dat toen besloten was hem 'uit voorzorg' naar het ziekenhuis over te brengen.

De zitting van vandaag op het proces tegen Mladic, die terecht staat voor elf aanklachten wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Bosnische Oorlog (1992-1995), werd door rechter Alphons Orie voor de rest van de dag verdaagd. De advocaat van de verdachte, Branko Lukic, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Eerste getuigen

Het proces begon op 16 mei, maar werd een dag later al verdaagd vanwege problemen rond de openbaarmaking van bewijsmateriaal door de aanklagers. Afgelopen maandag werd het proces hervat met het verhoor van de eerste getuige: een moslim die in november 1992 de executie van ongeveer 150 mensen in het dorp Grabovica (noorden van Bosnië) overleefde.

Vanochtend moest David Harland, de twee getuige, worden verhoord. Harland, die van juni 1993 tot het eind van de oorlog specialist humanitaire zaken en politiek adviseur was bij de VN-macht Unprofor, moest getuigen over de bombardementen op Sarajevo.

Het proces wordt vrijdag voortgezet. De rechtszaak duurt tot 20 juli, waarna een drie weken durend zomerreces volgt.

Pleit onschuldig

Mladic, die onschuldig pleit en een levenslange gevangenisstraf riskeert, staat in de eerste plaats terecht voor de slachtpartij in Srebrenica in juli 1995. Daarbij brachten Bosnisch-Servische soldaten uit Bosnië 8.000 moslimmannen en -jongens om het leven. De slachtpartij geldt als de ergste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De voormalige generaal heeft eerder gezondheidsklachten gehad. In de zestien jaar dat hij gezocht werd kreeg hij twee hersenbloedingen. Na zijn aanhouding in mei vorig jaar werd hij in Den Haag geholpen aan een hernia en behandeld voor onder meer nierstenen en een longontsteking. Tijdens de zittingen van deze week maakte hij een gezonde en alerte indruk.

Milosevic

Vorig jaar verwierpen de rechters van het tribunaal een verzoek van de aanklagers om het proces van Mladic te versnellen, omdat zijn gezondheid een lang slepende rechtszaak misschien niet zou verdragen. De aanklagers wilden hem eerst terecht laten staan voor het bloedbad in Srebrenica. Andere gruweldaden van de Bosnische Serviërs in de Bosnische oorlog zouden in een apart proces aan de orde komen.

Het Joegoslaviëtribunaal heeft slechte ervaringen met verdachten die in slechte gezondheid verkeren. In 2006 overleed de voormalige Servische president Slobodan Milosevic aan een hartaanval, waardoor er een voortijdig einde kwam aan zijn proces. Zijn rechtszaak had zich bijna vier jaar voortgesleept, deels vanwege zijn gezondheidsproblemen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees