Steeds meer Amerikaanse steden failliet

Steeds meer Amerikaanse steden failliet

Detroit gaat gebukt onder de malaise in de auto-industrie. Foto: Wikimedia

Na Stockton en Mammoth Lakes, is nu met San Bernardino een derde stad in Californië failliet verklaard. Scranton in Pennsylvania zou de volgende in het rijtje zijn. Amerikaanse beleggers vrezen een grote crisis bij de 'municipal bonds', de obligaties die door lokale overheden worden uitgegeven. Bij nog andere Amerikaanse steden reikt het water immers ook tot aan de lippen.

Stockton, Mammoth Lakes, San Bernardino en Scranton staan niet alleen met hun financiële malaise. Onder meer Camden en Salem in New Jersey, Strafford County in New Hampshire, Riverdale in Illinois en Detroit in Michigan zitten in hele slechte papieren. 

Vooral de penibele situatie van Detroit baart grote zorgen. Geen enkele Amerikaanse stad heeft zo zwaar te lijden onder de recessie als Detroit. Detroit is voor het grootste deel afhankelijk van de auto-industrie voor haar kredietwaardigheid.

Het faillissement van het 'oude' General Motors en de grote problemen bij Chrysler, hebben dan ook zwaar gewogen op de stad. De stad moet noodgedwongen een beroep doen op investeerders die de gaten in de begroting blijven dichtrijden. 

Verder scoren ook Las Vegas en Baltimore uitermate slecht op de belangrijkste economische parameters. 

Ook Amerikaanse staten in moeilijkheden

Niet alleen de Amerikaanse steden maar ook volledige staten hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat Californië financieel in het slop zit was al langer bekend. Volgens een studie van het Pew Research Center, een onafhankelijke studiegroep, hebben nog eens 9 staten te kampen met begrotingstekorten en torenhoge werkloosheidcijfers.

Ook het aantal woningen dat gedwongen verkocht moet worden omdat mensen hun hypotheek niet meer kunnen inlossen, scheert in die staten hoge toppen.

Arizona kampt met een exuberant begrotingstekort van 41 procent. Rhode Island scoort op alle punten uitermate slecht. Michigan en Oregon krijgen nu de rekening gepresenteerd van een economie die te veel toegspitst was op vooral één industriesegment. In hun geval dan vooral de auto-, de hout- en de computerchipindustrie. 

Ook Nevada, Florida, New Jersey, Illinois en Wisconsin doen het slecht. Nevada voelt de crisis aan het gokgedrag van de mensen. Die zijn minder bereid geld uit te geven aan kansspelen. In Illinois is het tekort op de begroting opgelopen tot 47 procent. Florida ziet voor het eerst sinds de jaren '50 de bevolking krimpen.

Bij besmetting zit heel de VS in de problemen

Oorzaken voor de financiële malaise van de staten zijn besluiteloosheid op beleidsniveau, te weinig slagkracht om in te grijpen en het teveel concentreren op één industrietak. Bovendien geven deze staten veel meer uit dan dat ze binnenkrijgen. 

Volgens het Pew Research Center zijn deze tien staten verantwoordelijk voor een derde van de Amerikaanse inkomsten. Bij een besmetting van deze problemen naar andere staten, zit de volledige natie dus met een groot probleem. 

Om uit de financiële malaise te raken zijn hervormingen en besparingen nodig. Die kunnen het economisch herstel dan weer vertragen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees