Hoe zit het met de partijen in jouw gemeente?

Bart De Wever mag 500.000 euro uitgeven aan verkiezingscampagne

Bart De Wever mag 500.000 euro uitgeven aan verkiezingscampagne

Foto: BELGA

Nog 1 dag tijd hebben de lokale politici om ballonnen uit te delen op de markt of campagne te voeren in de media. Zaterdag, drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, start de sperperiode. Vanaf dan moeten partijen en kandidaten zich aan strikte regels houden. Zo wordt ook het bedrag dat elke lokale partij mag spenderen aan de campagne aan banden gelegd.

Hoeveel euro partijen en kandidaten in jouw gemeente mogen uitgeven hangt af van het aantal kiezers. Nieuwsblad.be heeft op basis van het huidig aantal ingeschreven kiezers al eens de berekening gemaakt. Ontdek hier hoeveel kiezers jouw gemeente telt en wat het maximum bedrag is dat partijen en kandidaten mogen uitgeven.

Antwerpen, dat 325.095 ingeschreven kiezers telde op 28 juni 2012, spant de kroon in Vlaanderen met een maximum budget van 125.413 euro per partij en 8.876 euro per kandidaat. Daarna volgt Gent (175.692 kiezers) met 104.497 euro per partij en 6.635 euro per kandidaat. De beperkingen op het budget zijn in het leven geroepen om de kleinere partijen niet te benadelen.

Voor de lokale campagne in Antwerpen mogen de N-VA van Bart De Wever en de Stadslijst van Patrick Janssens dus hetzelfde budget van 125.413 euro uitgeven. Voor hun persoonlijke campagne hebben De Wever en Janssens een potje van maximum 8.876 euro. Dat zal nog wat verhogen als zich de komende maanden meer niet-Belgische inwoners inschrijven om te gaan stemmen.

Alle grote partijen mogen daarbovenop 372.000 euro besteden aan grotere nationale campagnes. Samengeteld is dit dus een verkiezingsbudget van ruim 500.000 euro voor N-VA waar Bart De Wever ook in andere gemeenten als boegbeeld uitgespeeld wordt.

Meer informatie over de verkiezingen in jouw gemeente

Elke gemeente heeft een eigen verkiezingssite op Nieuwsblad.be. Daar vind je heel wat extra informatie over jouw gemeente. In de eerste plaats geven we een overzicht van welke kandidaten al bekend zijn. Zodra partijen de namen op hun lijst vrijgeven vullen we die aan op de site.

Nieuw is informatie over de vorige gemeenteraadsverkiezingen per gemeente: wie was er verkozen in 2006? Hoe was de zetelverdeling? Welke partijen besturen jouw gemeente? Hoeveel voorkeurstemmen behaalde elke kandidaat in 2006? De uitslagen per partij kan je zelfs raadplegen tot de verkiezingen van 1976.

Tik in de zoekbox bovenaan deze pagina jouw gemeentenaam of postcode in en ontdek snel hoe het zit in jouw gemeente. Of bekijk hier onze verkiezingspagina.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S