Farid le Fou verhuist maandag naar gevangenis Andenne

Farid le Fou verhuist maandag naar gevangenis Andenne

Foto: BELGA

De beruchte gedetineerde Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le Fou, wordt maandag vanuit Leuven-Centraal overgebracht naar de gevangenis van Andenne. Daar zal hij tijdelijk verblijven. Op 9 september zou hij dan naar de gevangenis van Namen verhuizen. Indien hij toch langer in Andenne zou blijven, staan de cipiers in Andenne klaar om te staken.

'Indien hij niet vertrokken is aan het einde van de eerste week van september, dienen we een preventieve stakingsaanzegging in', waarschuwt Marc Peeters, ACV-vakbondsman in Andenne.

De cipiers in de gevangenis keren zich niet tegen de komst van Bamouhammad, klinkt het, maar weigeren dat hij een speciaal regime geniet. 'We weten dat hij een speciale gedetineerde is. Indien we hem een onrechtmatige gunst geven, zullen we immers problemen hebben met de anderen. Hij moet behandeld worden als elke andere gevangene', zegt de vakbondsman.

'Impact op veiligheid cipiers'

'Zijn komst kan een impact hebben op de veiligheid en het werk van de cipiers', aldus Peeters. Hij wijst erop dat een groot deel van het personeel met vakantie is of thuiszit door een 'werkongeval' na eerdere rellen en gijzelpogingen in de gevangenis. Daarom willen de vakbonden ook gehoord worden door de directie. 'Indien de directie geen duidelijk standpunt inneemt, zullen we reageren.'

Bamouhammad zat al meerdere keren opgesloten in Andenne, in 2011 nog drie maanden. 'Dat was zeer penibel', herinnert de ACV'er zich. In Namen staakten de cipiers vijftien dagen na zijn komst in 2009. In Leuven moet hij nu verdwijnen na een 24 urenstaking van de cipiers.

De vakbonden van Andenne betreuren alvast dat er geen specifieke gevangenis met gevormd personeel is voor dergelijke gedetineerden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees