Franse regering verzet zich tegen herstructureringsplan Citroën-Peugeot

Franse regering verzet zich tegen herstructureringsplan Citroën-Peugeot

Foto: © AFP

De Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg heeft donderdag laten verstaan dat de Franse regering het herstructureringsplan van Peugeot-Citroën 'zoals het nu voorligt' niet aanvaardt. Het autoconcern kondigde donderdag aan dat het 8.000 banen gaat schrappen. Het aandeel van de autofabrikant is op de beurs intussen gezakt naar het laagste peil ooit.
PSA biedt in Frankrijk werk aan 100.000 mensen. Maar de groep stapelt de verliezen op en ziet ook haar marktaandeel afkalven. De fabriek in Aulnay, bij Parijs, gaat dicht.
 
'We aanvaarden het plan niet zoals het is voorgesteld door de grootste Franse autobouwer',
aldus minister Montebourg in de Senaat. Hij zei er niet bij over welke drukkingsmiddelen de Franse regering beschikt tegenover het private bedrijf. 
 
Financiële situatie van PSA onder de loep
 
'We gaan aan PSA eerst vragen om de situatie te rechtvaardigen. Nadien willen we een sociale dialoog, die een voorbeeld moet stellen'. De minister van Industrie heeft zelf een expert aangeteld om de financiële situatie van de groep uit te pluizen. 'We vragen aan PSA om alle andere oplossingen te onderzoeken voor al zijn vestigingen in Frankrijk.'
 
Premier Jean-Marc Ayrault zei op zijn beurt dat de regering een aankondiging verwacht had, maar dat het toch om een 'echte shock' gaat voor het land. Hij heeft zijn minister van Industrie belast met een steunplan voor de Franse autoindustrie, dat op 25 juli zou voorgesteld worden. Deze industrietak staat in voor ongeveer 10 procent van de werkgelegenheid in Frankrijk.
 
Aandeel zakt naar laagste peil ooit
 
Op de Franse CAC40-index is het aandeel van de Franse autobouwer PSA Citroën Peugeot deze namiddag even onder de 7 euro gezakt. Dat is het laagste peil sinds 1989.
 
Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees