Fit & Gezond

Leeftijd voor terugbetaling ivf-bevruchting verlaagd naar 41 jaar

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft maandag de verlaging goedgekeurd van de leeftijd voor terugbetaling van in-vitrofertilisatie (ivf) van 43 naar 41 jaar. Dat bericht de medische website MediQuality.

De leeftijdverlaging voor terugbetaling van ivf is een goede beslissing in een economisch moeilijke context van besparingen, reageert professor Michel De Vos, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.

'De resultaten van meerdere wetenschappelijke studies stellen een efficiëntiedaling vast van de techniek bij vrouwen boven 41 jaar. In dit stadium is het evenwicht tussen de kost en het slaagpercentage niet meer in evenwicht.' Zo haalt ivf in België een slaagpercentage van 5 procent bij vrouwen van 40 tot 43 jaar, aldus het rapport van het 'College of Physicians for Assisted Reproduction Therapy' uit 2009.

De maatregel zou ten laatste op 1 januari 2013 in voege treden, zo hoopt Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv.

Twee categorieën van patiënten zullen echter nog steeds een ivf-terugbetaling tot 45 jaar kunnen genieten: vrouwen die een beroep deden op een eiceldonatie, en de vrouwen die hun eicellen invriezen om ze later te gebruiken.

De Nationale Commissie besliste eveneens om de terugbetalingsleeftijd te verlagen van intra-uteriene inseminatie van 42 naar 41 jaar.

In totaal zeven besparingsmaatregelen, waaronder die over medisch begeleide voortplanting, werden goedgekeurd voor een totaalbedrag van 18,7 miljoen euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees