Wandelen tussen manshoge netels

Gekibbel over wie pad moet maaien

Gekibbel over  wie pad moet maaien

De netels langs het pad zijn zo hoog geworden dat het haast niet meer mogelijk is er langs te wandelen. Foto: mph

Herentals -

Wie in Herentals het wandelpad doorheen de Hellekens wil volgen, draagt beter beschermende kledij. Op sommige plaatsen zijn de brandnetels tot twee meter hoog en blijft er van het wandelpad nauwelijks een halve meter over.

Vooral de zone tussen tussen de Begijnenvest richting Kleine Nete ligt er meer dan verwaarloosd bij. Tussen de ‘netelmuren’ is er nog nauwelijks plaats om te stappen. Een maaibeurt is noodzakelijk. Opvallend, zo'n 20 meter voorbij de plaats waar de foto werd gemaakt, is er wel gemaaid door het agentschap Natuur en Bos. Schepen van Toerisme Ingrid Ryken (CD&V): ‘In het gebied zijn meerdere actoren actief. Onze diensten hebben vanaf de Begijnenvest en in de richting van de vistrap maaibeurten uitgevoerd. Het paadje waar de problemen zich nu voordoen, behoort volgens onze milieudienst dan weer tot de verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheden. We gaan nu opdracht geven aan de Routedokters om er de situatie te gaan bekijken.’

Dat zou al volgende week gebeuren. Volgens goed ingelichte natuurliefhebbers is het niet de eerste keer dat het probleem de kop opsteekt en is het wel degelijk de stad die voor het onderhoud van het pad moet instaan. Die afspraak zou staan in het beheersproject dat destijds met steun van de Koning Boudewijnstichting werd opgestart.

‘VMM en het agentschap Natuur en Bos leveren belangrijke inspanningen in een ruimer kader, ook in Herentals. De stad mag ook een mininum aan engagement tonen. Maar als de Routedokters worden ingezet, kan dat ook een oplossing zijn’, klinkt het.

‘Typisch’, reageert natuurwerker Erik Vervoort. ‘In gebieden waar meerdere besturen verantwoordelijk zijn, loopt het wel eens vaker fout. De Hellekens is wat dat betreft zeker geen alleenstaand geval.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio