Reddingsactie haalt Frans televisiejournaal

Roeselaars zeilkoppel redt duikers van verdrinking

Roeselaars zeilkoppel redt duikers van verdrinking

Eddy en Katrien zijn ervaren zeilers maar ook voor hen was dit een primeur. Foto: avr

Roeselare -

Eddy Deschacht en Katrien Lambert zijn helden in Frankrijk. Tijdens een zeiltrip in het kanaal redden ze drie duikers van de verdrinkingsdood.

Het Roeselaarse koppel was samen met een vrienden op zeiltrip van Boulogne naar Dieppe toen ze het noodbericht van drie Franse duikers opvingen. De duikers hadden een duik gepland van een uur, maar toen ze terug naar de oppervlakte kwamen, vonden ze hun boot niet meer terug. De drie lagen al drie uur midden op zee te dobberen. ‘De zee was erg woelig. Zelfs op onze zeilboot was het alle hens aan dek. Toen we het noodbericht van de drie duikers hoorden, keken we uit over de horizon, maar de golven waren erg hoog en belemmerden ons zicht. De drie duikers waren voor het laatst gesignaleerd op tien kilometer van de plek waar wij ons bevonden. Als bij wonder zagen we ze plots verschijnen’, vertelt Katrien.

Onderkoeld

De vier zeilers haalden de drie drenkelingen aan boord en verwittigden de kustwacht. De drie waren onderkoeld, volledig uitgeput en hadden medische verzorging nodig. Twee van hen konden aan boort van de zeilboot klauteren, een derde hield zich vast aan een touw tot de reddingsdiensten arriveerden. ‘Het was voor ons nog te ver varen naar de kust. De drie duikers werden met een helikopter opgepikt door de hulpdiensten en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.’ De drie drenkelingen konden er opnieuw op krachten komen en mochten het hospitaal 's avonds verlaten. ‘We zijn achteraf nog samen iets gaan drinken. Ze waren ons dankbaar voor de hulp, maar volgens mij beseften ze nog niet dat ze door het oog van de naald waren gekropen. Die emoties waren nog niet tot hen doorgedrongen.’

Helden

Eddy en Katrien zijn ervaren zeilers. Al twintig jaar zijn ze te vinden op het water, maar een dergelijke reddingsoperatie was ook voor hen een primeur. ‘Zo'n situatie maakt zeker indruk. Door het zware weer had ik al de hele trip last van zeeziekte, maar toen we de duikers vonden, was dat meteen weg. Je doet wat je moet doen zonder er lang bij stil te staan.’

Katrien vindt niet dat ze nu helden zijn - ook al haalde hun reddingsactie het Franse televisiejournaal. ‘We waren alleen op het juiste moment op de juiste plaats. Iedereen zou op dezelfde manier reageren in zo'n situatie’, aldus Katrien die intussen samen met haar man en vrienden de zeilreis verderzet.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio