Gemeentebestuur kapt bomen zonder vergunning

Zestig bomen gerooid voor aanleg kunstgras

Zestig bomen gerooid  voor aanleg kunstgras

De bomenrij op de berm naar het B-speelterrein moest weg. Foto: rds

Asse -

In Asse zorgt het kappen van zestig bomen op de voetbalterreinen aan de Waalborre voor een relletje tussen Groen en het gemeentebestuur. De bomen werden gekapt zonder vergunning, beweert Groen. Niet nodig, zegt het bestuur.

De gekapte bomen - vooral acacia’s, hazelaars, esdoorns en beuken - vormden de grens tussen het hoofdplein en het lager gelegen B-terrein aan de Waalborre. Op dat B-plein start volgende maand de aanleg van een kunstgrasveld. De bomen werden veertig jaar geleden aangeplant als bermversteviger, maar ze werden nooit gesnoeid. Gevolg is dat er rond het plein een rij uit de kluiten gewassen bomen stonden.

‘Als het kunstgrasveld er ligt kunnen we deze bomen nooit nog met een kraan bereiken om ze te kappen’, zegt schepen Rik De Baerdemaeker (CD&V). Dus werd beslist de bomenrij te kappen.

Cecile Sillis, waarnemend voorzitter van Groen Asse, vond het vreemd dat de bomenrij werd omgelegd zonder kapvergunning. ‘Ik stapte naar de politie met de vraag de werken stil te laten leggen, maar dat laatste werd geweigerd. Ik heb ook de Natuurinspectie Vlaams-Brabant op de hoogte gebracht, maar daar komt evenmin een reactie’, aldus Sillis.

Het gemeentebestuur hanteert een andere, wat vreemde interpretatie. Het college gaf, weliswaar na de klacht van Sillis, toestemming om de berm te ‘snoeien’, waarbij de tientallen volwassen bomen plots als ‘gewoon hakhout’ worden beschouwd.

Kapvergunning

‘De gemeente had hier wel degelijk een kapvergunning moeten aanvragen bij de provincie’, meent Leo Quintelier, oud-voorzitter van de milieuraad in Asse en een jarenlange specialist in bomen. ‘De algemene regel is dat een kapvergunning altijd nodig is als een boom minstens dertig centimeter stamomtrek heeft op borsthoogte (1,50 meter). Dat is hier duidelijk het geval. Er waren zelfs stammen bij van anderhalve meter omtrek.’

Overigens dreigt ook de bomenrij langs de tuinen van de Bergestraat en de Potaarde de gemeente later nog zuur op te breken. Enkele bomen werden geknot, maar ze worden niet gekapt. ‘Men durft ze blijkbaar niet kappen, om de bewoners niet voor het hoofd te stoten. Maar de kans is groot dat ze toch omvallen bij een stevige storm. De berm is niet stevig genoeg voor die bomen’, waarschuwt Quintelier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio