'Grootste bloedbad in Syrië sinds begin opstand'

'Grootste bloedbad in Syrië sinds begin opstand'

Foto: AFP

Bij een aanval van regeringstroepen op het dorp Treimsa, centraal in Syrië, zouden donderdag 220 tot 250 doden gevallen zijn. Dat zegt de Syrische oppositie. Als de berichten kloppen, dan gaat het om het grootste bloedbad sinds het begin van de opstand tegen president Bashar Assad.

Het Syrische leger zou het dorp eerst van op afstand onder vuur genomen hebben. Nadien zouden militanten van het regime vanuit omliggende dorpen Treimsa binnengedrongen zijn om er de mensen in hun huizen te doden. Vluchtende inwoners werden eveneens doodgeschoten, zegt de oppositie. 

Volgens de laatste berichten zouden er meer dan 200 doden geteld zijn. Syrische activisten hebben video's op het net geplaatst waarin minstens 17 doden te zien zijn. 

Bij andere aanvallen door troepen van de Syrische president Assad elders in Syrië zouden donderdag nog eens 67 mensen gedood zijn.

De versie van het regime

Geen van de berichten uit Syrië kan onafhankelijk bevestigd worden. Het regime houdt journalisten zo veel mogelijk buiten.

Toch meldt ook de Syrische overheid dat er veel doden zijn gevallen in Treimsa. Het geeft evenwel een andere versie van de feiten. Het staatsagentschap zegt dat tientallen gewapende terroristen het dorp hebben aangevallen en inwoners willekeurig hebben doodgeschoten. De bedoeling is om op die manier de publieke opinie tegen Syrië te keren, zo zegt de regering. De slachtpartij dient om het buitenland te overtuigen militair in te grijpen, zegt Syrië, nu de VN-Veiligheidsraad zich beraadt over een nieuwe resolutie.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, veroordeelde het geweld en zei dat de regering haar belofte, om geen zware wapens te gebruiken in bevolkte gebieden, niet nakomt. Hij kondigde ook een onderzoek aan van de VN-waarnemersmissie.

Grootste bloedbad

Mochten er inderdaad meer dan 200 mensen vermoord zijn in Treimsa, dan gaat het om het zwaarste incident sinds het begin van de opstand, 16 maanden geleden. Op 25 mei werden ruim 100 mannen, vrouwen en kinderen omgebracht in het stadje Houla. 

De meeste regeringsgezinde troepen in Syrië zijn alawieten, die tot de sjiïtische tak van de islam behoren. Ook Assad is een alawiet. De meeste opstandelingen zijn dan weer soennitische moslims. 
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees