Vrijdag 13 juli 2012 (slot)

Beurzen met winst het weekend in

Terwijl de rente in de kernlanden van de eurozone verder naar beneden tuimelde, trokken de Europese aandelenbeurzen goedgeluimd het weekend in. Op Euronext Brussel won de Bel20 vrijdag 1,02 procent tot 2.220,34 punten.

Het macro-economisch nieuws dat de beleggers te verwerken kregen was nochtans weinig hoopgevend. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde afgelopen nacht de rating van Italië met twee stappen van A3 naar Baa2. De negatieve outlook voor de rating blijft behouden.

De creditrater wijst onder meer op de verslechterende economische ontwikkeling in Italië, waardoor het land zijn besparingsdoelstellingen kan missen. Er is ook sprake van een besmettingsrisico vanuit Griekenland en Spanje.

Ook uit het verre oosten kwamen weinig bemoedigende signalen.  Zo is de economische groei van China  in de periode april-juni vertraagd tot 7,6 procent op jaarbasis. Dat is de traagste groei in meer dan drie jaar.

Daar stoorden de Europese beleggers zich alles behalve aan. De DAX in Frankfurt ging 2,15% vooruit tot 6557,10 vooruit. De CAC40 in Parijs deed er 1,46% bij tot 3180 punten. De AEX in Amsterdam won 1,02% tot 314 punten. 

Brussel

De enige echte spelbreker op de Bel20 was Delhaize. De retailer moest 1,99% inleveren tot 26,91 euro.De aanleiding was een bijzonder kritische analyse in de Amerikaanse beurskrant The Wall Street Journal.

Daarin stond te lezen dat supermarktketens in de VS, waar Delhaize twee derde van zijn omzet realiseert, het steeds moeilijker krijgen. Ze worden als het ware langs twee kanten ’gepakt’: enerzijds door giganten als Wal-Mart en anderzijds door de gespecialiseerde kruidenierszaken.

Nyrstar slaagde in een klim met 2,39 procent tot 3,85 euro. De zinkspecialist maakte donderdag nabeurs bekend dat hij overweegt om een smelterij in Australië om te vormen tot een hoogtechnologische fabriek. De beleggers bleken daar wel oor naar te hebben.

Bij de financiële waarden maakte vooral Ageas een goede beurt. Het aandeel van de verzekeraar dikte 1,70 procent aan tot 1,62 euro. KBC hield het bij een winst van 0,72 procent op 16,89 euro.

Op de brede markt stoomde Keyware 11,59 procent hoger tot 0,77 euro. De aanbieder van betaalterminals toonde zich in een trading update bijzonder optimistisch over niet enkel het tweede kwartaal maar meteen ook de rest van het boekjaar.

TiGenix kalfde 4 procent af tot 0,48 euro en Option belandde 3,23 procent lager op 0,30 euro.

Besparingsplan Citroën-Peugeot uitgespuwd

Ook vandaag konden de besparingsplannen van de Franse PSA-Groep allerminst overtuigen. Rond de middag kreegt het aandeel PSA op de beurs van Parijs een dreun van ongeveer 7,5%. De beleggers lijken de polemiek rond het besparingsplan af te straffen.

PSA wil 8.000 banen schrappen in Frankrijk en de fabriek van Aulnay sluiten. De Franse regering verzet zich inmiddels tegen de plannen. Bovendien overweegt Moody’s de rating van het bedrijf te verlagen omwille van de cashsituatie.

Donderdag was het aandeel al even naar een laagterecord gedaald, onder 7 euro per aandeel. Bij de slotbel klom het nog net boven die grens. Maar vrijdag straffen de beleggers het aandeel af. Uiteindelijk strandde PSA op een verlies van 7,65% tot een waarde van 6,48 euro.

Japan

De beurs van Tokio heeft vrijdag de handelsweek status quo afgesloten. De Nikkei-index won 4,11 punten (+0,05 pct) tot 8.724,12 punten. Beleggers reageerden afwachtend op de forse groeivertraging in China. De breder samengestelde Topix verloor 0,15 procent tot 746,34 punten.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees