Tessenderlo-dochter genoemd in kartelonderzoek

Het Nederlandse filiaal Nyloplast van chemiegroep Tessenderlo is betrokken bij het onderzoek naar mogelijke kartelvorming bij producenten van afvoerbuizen voor rioleringen. Dat bevestigt Tessenderlo vrijdag.

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat er eind juni in verschillende EU-lidstaten onaangekondigde inspecties uitgevoerd werden bij bedrijven die plastic buizen en verbindingsstukken produceren voor rioleringen en afvalwater. Het financiële nieuwsagentschap Bloomberg meldde toen dat Tessenderlo betrokken was.

In een persbericht bevestigt Tessenderlo Group dat er ook een inspectie is gebeurd bij Nyloplast. Het is een klein filiaal van Tessenderlo dat verbindingsstukken voor leidingen produceert in Nederland. "We zijn momenteel de situatie aan het evalueren en kunnen op dit ogenblik geen verdere informatie verstrekken", zegt Tessenderlo.

"Er is echter niets dat er op wijst dat de impact gelijkaardig zou zijn aan die van het fosfatenkartel", voegt het bedrijf eraan toe. In 2010 aanvaardde de chemiegroep een schikking van 83,3 miljoen euro te betalen in een onderzoek naar prijsafspraken tussen producenten van fosfaten voor dierenvoeding. Tessenderlo verloor donderdag 6,3 procent op de beurs.

Eerder bevestigde een bron bij de Oostenrijkse bakstenenproducent Wienerberger dat de speurders ook bij dochteronderneming Pipeline gezocht hebben. Pipeline was een joint venture met Solvay. Wienerberger kocht het Belgische chemiebedrijf uit.

Onaangekondigde inspecties zijn een voorafgaande stap aan een mogelijk onderzoek naar mogelijke prijsafspraken en andere inbreuken op de mededinging. De Commissie maakte geen namen van betrokken bedrijven bekend.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees