FOTOSPECIAL. Geavanceerde drugstunnels ontdekt onder grens tussen VS en Mexico

Onder de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico zijn twee tunnels ontdekt die gebruikt werden om drugs te smokkelen. De tunnels zijn voorzien van verlichting en ventilatiesystemen. De ontdekking wijst erop dat drugskartels hun toevlucht zoeken tot tunnels om de geïntensiveerde controles boven de grond te ontlopen.

De beide tunnels waren ten minste 137 meter lang. Een begon onder een toilet in een pakhuis in het Mexicaanse Tijuana, maar was nog niet voltooid. De tunnel had in San Diego moeten uitkomen. Het Mexicaanse leger ontdekte deze tunnel woensdag. In het pakhuis werden scheppen, boormachines, pikhouwelen en andere graafmiddelen aangetroffen.

De andere tunnel was wel voltooid en werd afgelopen zaterdag ontdekt in een leegstaande winkel in de stad San Luis, in het de Amerikaanse staat Arizona. De tunnel was bijzonder geraffineerd gebouwd.

Nooit eerder werd een dergelijke geavanceerde tunnel ontdekt. 'Als je ziet wat er allemaal aanwezig is en hoe de tunnel ontworpen is, dat is niet iets wat de gemiddelde mijnwerker in elkaar kan zetten', aldus Douglas Coleman van de Amerikaanse narcoticabrigade, de DEA. 'Je hebt iemand nodig met bouwkundige vaardigheden om zoiets als dit te bouwen.'

De tunnel, vermoedelijk eigendom van het Sinaloa-kartel, werd ontdekt onder een watertank in een opslagruimte na de arrestatie van een man die bijna achttien kilo methamfetamine bij zich had. De wanden waren bekleed met triplex en was verstevigd met stalen balken. Vermoedelijk is de tunnel niet lang in gebruik geweest, omdat er weinig gebruikssporen werden aangetroffen. De totale kosten van de bouw wordt op ongeveer anderhalf miljoen dollar (1,2 miljoen euro) geschat.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de controles boven de grond opgevoerd, waardoor tunnels een steeds gebruikelijker manier worden om enorme ladingen heroïne, marihuana en andere drugs naar de VS te smokkelen. Sinds oktober 2008 zijn er al meer dan zeventig tunnels ontdekt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees