KU Leuven schuift bisschoppen aan de kant

KU Leuven schuift bisschoppen aan de kant

Aartsbisschop André-Joseph Léonard Foto: epa

LEUVEN - De macht van de katholieke kerk aan de KU Leuven kalft verder af. De bisschoppen die in de hoogste raad van de universiteit zetelen, onder wie aartsbisschop André-Joseph Léonard, verliezen hun stemrecht en behouden alleen nog een adviesfunctie. Dat meldt De Morgen. De bisschoppen distantiëren zich echter van het bericht.

De kerkleiders krijgen ter compensatie wel een vetorecht 'op het gebied dat hen aanbelangt, namelijk de katholieke identiteit van de universiteit', wordt een woordvoerder van de Antwerpse bisschop Johan Bonny in het artikel geciteerd.

Op andere domeinen mogen de bisschoppen geen njet uitspreken. Zo hebben ze niets te zeggen over wetenschappelijk onderzoek, zoals stamcelonderzoek.

De vijf Vlaamse bisschoppen zijn van oudsher lid van het hoogste bestuursorgaan van de Leuvense universiteit, ook wel de inrichtende overheid genoemd. Die bepaalt en controleert het algemeen strategisch beleid van de universiteit en benoemt en ontslaat de rector. Er zetelen, behalve de bisschoppen, 31 personen in het orgaan.

Bisschop Bonny laat in een mededeling echter weten dat hij, namens de Vlaamse bisschoppen voor de KU Leuven, zich 'volledig distantieert' van het artikel. 'Ik heb van dichtbij de besprekingen over de oprichting van een nieuwe inrichtende overheid meegemaakt, en die hadden niet tot doel de aartsbisschop en de bisschoppen aan de kant te schuiven', klinkt het.

Ook de universiteit zelf reageert: 'De vermelde aanpassingen van het organiek reglement, die overigens meer dan zes maanden geleden en volledig in overleg en harmonie met de Vlaamse bisschoppen tot stand kwamen, veranderen niets aan de respectvolle relaties tussen kerk en universiteit.'

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees