Mode

Christian Wijnants wordt bekroond met Woolmark Award

De Belgische ontwerper Christian Wijnants werd bekroond met de Woolmark Europe Award, het Europese luik van de International Woolmark Prize. In februari neemt Wijnants het op tegen de andere winnaars tijdens de modeweek in Londen.

Elke jaar organiseert het Internationale Wol Secretariaat de International Woolmark Prize. Toen wol begin jaren ’60 fel moest opboksen tegen synthetische stoffen, besloot het Internationale Wol Secretariaat het kwaliteitslabel Woolmark te creëren.

Intussen veroverde het Woolmark label de wereld en nam het verschillende befaamde ontwerpers en retailers in de arm om merinowol te promoten. Een van de initiatieven is de International Woolmark Prize.

Dit jaar vertegenwoordigen zeventig breigoedspecialisten de vijftien deelnemende landen in de prestigieuze wedstrijd. De finalisten kregen de opdracht om zes silhouetten te ontwerpen die voor 80% uit merinowol bestaan.

De creaties en het verhaal erachter werden door een internationale, gerenommeerde jury beoordeeld. De Europese jury telde klinkende namen zoals Alexandra Schulman, de hoofdredactrice van de Britse Vogue, Christiane Arp, de hoofdredactrice van de Duitse Vogue, Tim Blanks van Style.com, ontwerper Giles Deacon, ontwerpers Dan en Dean Caten van Dsquared² en Alber Elbaz, artistiek directeur van Lanvin.

Flanders Fashion Institute stuurde Christian Wijnants. De 34-jarige ontwerper verdiende zijn strepen bij Dries Van Noten en Angelo Tarlazzi en stampte in 2001 zijn eigen label uit de grond. Zijn collecties worden gedomineerd door geraffineerd breigoed met pure lijnen, in warme tinten.

Wijnants haalde het van zijn zestien tegenstanders uit tien andere landen. Volgend jaar in februari mag hij het opnemen tegen de andere genomineerden uit de overige deelnemende werelddelen. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees